Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Strömmen tillbaka på Bornholm

Hela den danska ön Bornholm blev på måndagsmorgonen strömlös efter ett fel på kabeln på havsbotten, men strax efter 11.30 rapporteras elförsörjningen vara i gång igen.
Danmark • Publicerad 10 oktober 2022
Hela Bornholm var på måndagsmorgonen utan ström. Arkivbild.
Hela Bornholm var på måndagsmorgonen utan ström. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Strömmen till hela ön bröts strax före klockan 8. Mer än tre timmar senare, vid 11.30, rapporterades elförsörjningen fungera normalt igen, enligt elnätsägaren Trefor Elnet Øst på Twitter.

Orsaken till strömavbrottet ska enligt svenska Eon, som står för öns fastlandsförbindelse till det svenska elnätet, ha varit ett mindre fel, lokalt på Bornholm.

Annons

– Det var ett fel i Bornholms lokalnät som medförde att vår skyddsutrustning i Sverige kopplade bort kabeln och vårt ledningsnät, säger Peter Hjalmar, regionchef på Eon Sverige, och fortsätter:

– Efter samråd med Energinet på danska sidan kunde vi konstatera att det var ett fel i deras anläggning och därefter driftsätta vår kabel igen.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons