Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

HD:s beslut: Advokat ska uteslutas

Vid upprepade tillfällen lämnade advokaten från Västsverige vidare uppgifter från häktade klienter. Nu har Högsta domstolen beslutat att mannen ska uteslutas från Advokatsamfundet.
Han blir den fjärde brottmålsadvokaten sedan i våras som blir fråntagen sin titel.
Rättsligt • Publicerad 13 juli 2021
Högsta domstolen ändrar Advokatsamfundets tidigare beslut. Arkivbild.
Högsta domstolen ändrar Advokatsamfundets tidigare beslut. Arkivbild.Foto: Magnus Andersson/TT

"Överträdelser av det slag som han hade gjort sig skyldig till riskerar, enligt Högsta domstolen, att undergräva förtroendet för advokatkåren till nackdel för frihetsberövade personer", skriver domstolen i ett pressmeddelande.

Advokaten har under flera år arbetat som försvarsadvokat, ofta med uppdrag åt personer inom den kriminella nätverksmiljön i Västsverige. Det som gör att han nu blir av med sin advokattitel är att han agerat i strid mot restriktioner som gällt för två häktade klienter.

Kontaktat vittne

Annons

Dels har han kontaktat ett potentiellt alibivittne i ett mordförsöksärende och vidarebefordrat uppgifter om vad en klient sagt, dels har han upprättat en handling och lämnat information från en annan klient om ekonomiska angelägenheter till dennes fru – samtidigt som klienten misstänktes för allvarlig ekonomisk brottslighet.

Högsta domstolen anser att advokaten i båda fallen missbrukat en central regel för advokatverksamheten, och att han måste ha insett att hans agerandet stod i strid med restriktionerna.

"Det har inte varit fråga om att förmedla information som var uppenbart harmlös och som inte kunde leda till att utredningen försvårades", skriver HD.

Advokaten själv hävdar att han inte åsidosatt sina plikter som advokat.

Fler uteslutna

När Advokatsamfundets disciplinnämnd tidigare tog upp fallet beslutade den att utdela en varning till advokaten och att han skulle böta med den högsta straffavgiften, 50 000 kronor. Handlingarna var dock inte tillräckligt allvarliga för att han skulle uteslutas helt ur samfundet, ansågs det. Det höll dock inte Justitiekanslern med om och överklagade ärendet till Högsta domstolen som nu alltså ändrar nämndens beslut.

Detta är den fjärde uteslutningen på kort tid. I slutet av juni uteslöts två män som läckt hemliga uppgifter ur brottsutredningar till kriminella inom gängmiljön i Stockholm. Det hela upptäcktes när den svenska polisen fick tillgång till chattar från den knäckta krypteringstjänsten Encrochat där advokaterna, som kallats "Kungen" och "Prinsen", chattat med kriminella.

I våras uteslöts en annan advokat sedan hon förmedlat brev mellan en klient som satt häktad med restriktioner i ett stort narkotikamål i Stockholm och dennes flickvän.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons