Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

HD river upp dom om påskupplopp

I mars sänkte Högsta domstolen straffet för två personer som dömts för grovt blåljussabotage i samband med påskupploppen.
Av "starka rättviseskäl" skickar HD nu tillbaka ett liknande mål till hovrätten för ny prövning.
Brott • Publicerad 2 juni 2023
Polisbussar i brand i samband med förra årets påskupplopp i Sveaparken i Örebro. Arkivbild.Foto: Kicki Nilsson/TT

Målet rör fyra personer som i hovrätten dömdes till fleråriga fängelsestraff för bland annat grovt sabotage mot blåljusverksamhet i samband med förra årets påskupplopp i Örebro.

Männen överklagade till HD, som nu river upp domen och återvisar målet till hovrätten för ny prövning. Domstolen hänvisar i sitt beslut till en historisk HD-dom från i mars där två män fick sänkta fängelsestraff.

Annons

Enligt hovrätten hade de två männen, tillsammans och i samförstånd med övriga deltagare i upploppet, angripit och stört polisens verksamhet. Men enligt HD kunde de inte hållas ansvariga för vad andra personer gjort sig skyldiga till under upploppet.

I det nu aktuella målet anser HD att "starka rättviseskäl" talar för att de tilltalade bör få en ny prövning i ljuset av det vägledande utslaget i mars.

"Högsta domstolen beviljar därför prövningstillstånd och beslutar, med beaktande av framför allt domstolens roll som prejudikatinstans, att den förnyade prövningen ska göras i hovrätten", skriver HD i ett pressmeddelande.

Rättad: I en tidigare version fanns en felaktig uppgift om antalet personer som målet berör.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons