Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

HD prövar livstidsdom mot mordbeställare

En man i 30-årsåldern beställde ett mord – men det tilltänkta offret klarade sig utan skador. I stället sköts den man som var en del av mordkomplotten av minst fem skott och avled omedelbart.
Brott • Publicerad 14 mars 2022
Mannen beställde ett mord Arkivbild.
Mannen beställde ett mord Arkivbild.Foto: Magnus Andersson/TT

Hovrätten dömde mannen för anstiftan till mordförsök mot den man som klarade sig oskadd, men även för anstiftan till mord på den man som sköts ihjäl. Händelsen inträffade i februari 2018 i Malmö.

Nu ska Högsta domstolen pröva det något udda fallet.

Annons

"Målet aktualiserar bland annat frågan om hur en anstiftares ansvar ska bedömas när den anstiftade gärningsmannen har förväxlat den person som han eller hon uppmanats att begå brott emot", skriver Högsta domstolen i ett pressmeddelande.

Mannen hade tidigare friats i tingsrätten, eftersom rätten ansåg att mannen i 30-årsåldern inte hade uppsåt att döda honom. Enligt hovrätten så saknade förväxlingen av offrets identitet dock betydelse.

Mannen dömdes även för anstiftan till ett annat mord i Rosengård 2017, då en 23-åring sköts till döds med flera skott i huvudet. Straffet blev livstids fängelse.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons