Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Havsström upptäckt öster om Island

Forskare vid Universitetet i Bergen har upptäckt en hittills okänd havsström som sträcker sig öster om Island ner mot Färöarna.
Forskning • Publicerad 24 oktober 2020
Djuphavsströmmen passerar norr om Färöarna. Arkivbild.
Djuphavsströmmen passerar norr om Färöarna. Arkivbild.Foto: Janerik Henriksson/TT

Havsströmmar har mycket stor betydelse för klimatet och ekosystemen. Det är inte varje dag någon upptäcker och ger namn åt en.

– Vi har satt en ny havsström på kartan. Rätt och slätt, säger en av studiens huvudförfattare Stefanie Semper till norska NRK .

Annons

Hon är verksam vid klimatforskningscentret Bjerknessenteret och Universitetet i Bergen.

Studien, som publiceras i den vetenskapliga tidskriften Nature Communications , visar att djuphavsströmmen "Iceland-Faroe Slope Jet" (IFSJ) transporterar mycket kallt och tungt vatten norr om Island ner mot Färöarna. Strömmen på flera hundra meters djup är en del av ett större system. Vattnet i Nordatlanten cirkulerar genom att varmt vatten strömmar norrut, kyls av, sjunker och på stort djup transporteras tillbaka söderöver.

Studien har kombinerats med en annan som försöker peka ut källan till havsströmmen och som anger att den bildas i Grönlandshavet. Att veta var vattnet kommer ifrån är viktig kunskap i klimatsynpunkt, säger Semper.

– Jag tror att om vi verkligen vill förutse hur framtiden kommer att se ut måste vi veta mycket om havet och hur strömmarna fungerar i dag, säger hon till NRK.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons