Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Här köar de hela natten för ett tillfälligt pass

Kön är lång utanför polisstationen vid Arlanda där provisoriska pass utfärdas – en nödlösning för den som står utan vanligt pass.
Samhälle • Publicerad 5 april 2022
Alex Thorstrand köar utanför polisen på Arlanda flygplats för att få ett provisoriskt pass.Foto: Jessica Gow/TT
Emma Höppner köar utanför polisen på Arlanda flygplats, förberedd med varma kläder, filtar och en stol.Foto: Jessica Gow/TT

Över 50 personer i kö – några sittande på medtagna stolar – kunde TT:s fotograf räkna till vid åttatiden på tisdagsmorgonen utanför polisstationen vid Arlanda flygplats.

Där utfärdas provisoriska pass utan tidsbokning. Trycket har ökat som en följd av de extremt långa passköerna i Sverige, där man kan få vänta i månader för att få en tid.

Annons

– Det blir ju på ett sätt lite trevligt att umgås med dem som står här, vi sitter i samma båt så att säga, säger Alex Thorstrand, en av de köande, och fortsätter:

– Men det blåser och blir väldigt kallt. Många har inte riktigt tagit på sig så mycket kläder som man borde men jag tog faktiskt med en sovsäck som jag har hoppat in i.

Plats 42

Han trodde han var ute i god tid när han kom dit vid sextiden på morgonen.

– Det var en handlingskraftig kvinna längst fram som hade fixat ett kösystem och skrev upp allas namn på en lista. Jag blev nummer 42 då, och den som hade varit här längst kom vid tio i går kväll. Och jag som tyckte att jag tog i när jag kom hit klockan sex, säger Alex Thorstrand.

På torsdag har han en resa bokad, som var planerad att äga rum redan för två år sedan men som har skjutits upp på grund av pandemin. Tyvärr upptäckte han alldeles för sent att passet gick ut förra veckan.

Före honom i kön stod Emma Höppner som fick nummer sexton i kön när hon kom dit vid tre på natten.

– Jag hade tagit på mig lager på lager, massor. Kokat te, varit beredd med stol och filtar. Jag var där i går också men först klockan sju och det var alldeles för sent. Då såg jag hur de längre fram i kön var rutinerade med stolar och sådant där, och tänkte att jag inte fick vara sämre.

Fick ett pass

När TT når henne vid elvatiden berättar hon att hon hade tur och fick ett provisoriskt pass, efter många timmars väntande.

– Det är klart att det är jobbigt. Man kanske skulle ha kunnat förutspå att det skulle bli så här, men man kan inte skylla på någon annan än sig själv. Det är jag som inte hade koll på mitt eget pass. Det är som det är och då får man ta konsekvenserna.

Alex Thorstrand tycker att hanteringen av passen är "fullkomligt katastrofalt ordnat" av polisen.

Annons

– Det här är inga nyheter, problemen uppstod för länge sedan och det är riktigt dåligt att de inte kan få fram en lösning, säger han.

TT: Ditt eget ansvar i det här då?

– Ja, men självklart, det finns ett eget ansvar i det här. Jag är inte en jätteslarvig person och det finns ganska många människor som är lite slarviga och det måste man räkna med.

– Det är klart att det ska finnas ett eget ansvar, men man ska också kunna räkna med att det ska fungera på rätt sätt.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons