1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Här hittar du barnens sommarparadis

Anette Brandt tyckte att det var alldeles för krångligt att planera en bra och billig semester med barnen.
Hon startade en gratissajt, som hade premiär härom veckan.
Och intresset har varit häpnadsväckande stort.
Men själv har fyrabarnsmamman redan hittat sitt sommarparadis i Blekinge.
Nyheter • Publicerad 18 april 2005

-Ni har verkligen ett fantastiskt län. Där kan hela familjen uppleva de små äventyren och den riktiga sommaren. I Blekinge finns allt ifrån äventyrsland och badklippor till riktiga smultronängar och kalvar som slickar på fingrarna, säger fyrabarnsmamman från Malmö entusiastiskt.

Själv brukar Annettes familj med fyra barn i åldrarna 7-13 år tillbringa stora delar av sommaren i det lilla huset i Blåningsmåla mellan Alnaryd och Holmsjö.

-Det är vårt eget sommarparadis, säger hon.

För enligt Anette Brandt behöver barnens bästa sommarupplevelser inte alls vara märkvärdiga.

Tvärtom har hennes egna barn de allra bästa från granngården i Blåningsmåla.

Svårt att hitta pärlorna

Men det kan vara svårt att hitta de där semesterpärlorna. Speciellt för alla föräldrar som har det nog så knixigt att få ihop vardagen och helt enkelt inte har tid att leta på olika hemsidor och broschyrer.

Anette började fundera på en stuguthyrningsida Hon tyckte nämligen att de som fanns var så himla röriga och fula.

Efter ett tag kom hon på att hon börjat i fel ände.

-När man planerar semestern är ju första frågan "Vad ska vi göra i år?" Sedan kommer boendet, säger hon.

Därmed var idÈn till en komplett semesterguide för barnfamiljer född.

Den 18 mars drog Anette, som är copywriter, och webdesignern Jenny Ågren i gång sin sida barnsemester.se.

Enormt intresse

Dagen efter skrev tidningen Metro en liten notis. Sedan brakade det loss.

Intresset för den nya sajten är enormt. Det bevisar, enligt Anette, att det finns uppdämt behov bland barnfamiljer att semestra bra och billigt i Sverige.

-Nu har vi 2 000-4 000 unika besökare varje dag.

Och tipsen från andra föräldrar strömmar in. Här får till exempel ensamma mamman utan bil goda råd om vart hon kan åka och en annan mamma tipsar om att man kan visa film på bärbara datorn under långa bilresor.

Den nya sajtens två huvudfrågor är "Vad kan vi göra?" och "Var kan vi bo?". Där har Anette och hennes kollega listat alla typer av semesterboende i Sverige, från campingplatser till hotell.

För stughyrarna finns ett lite annorlunda upplysningsfält.

-För oss har frågor som närhet till lekplats, om det finns sandlåda och gungor på tomten, barnstolar i köket och spjälsäng i sovrummet hamnat i centrum, säger Anette och berättar att obarnvänliga stugor i närheten av stora vägar inte får vara med på sajten.

Semestern förstörd

För den som vill ta med sina fyrbenta vänner finns en speciell rubrik.

-Våra kompisar med tre barn skulle åka till Mallorca och lämnade labradoren hemma. Det förstörde deras semester eftersom barnen bara längtade hem till sin vovve, säger Anette och tipsar föräldrar till hästtokiga barn att det faktiskt går att ta med hästen på resan också.

Vad gäller aktiviteter har sajtmakarna skrivit in öppettider och priser.

Det sista nog så viktigt, enligt fyrabarnsmamman. Inte minst för att man redan därhemma får koll på om prisnivån är den rätta.

Annars kan det bli som den kallduschen när hon och en annan vuxen åkte med fem barn till ett äventyrsland och fann att inträdet gick loss på flera tusenlappar.

Alla prisklasser

Tipsen finns i alla prisklasser. Och för Anette, som själv har barn i olika åldrar, är det viktigt med något som passar både stora och små.

-Alla som har tonåringar vet att det inte är det enklaste att hitta något som attraherar dem. Det finns mycket för de mindre barnen i katalogerna, men vi som har större barn kan ha svårt att hitta godbitarna, säger hon och berättar att man faktiskt kan åka mountainbike från Åreskutan.

I år åker hon och familjen till Värmland för att paddla kanot och bo i indiantält.

-Jag tror att det blir kul för alla.

Men drömmen är att tälta på Gotska Sandön.

-Jag visste inte att man kunde övernatta där. Det måste vara en otrolig naturupplevelse med dessa vita dyner som förändras varje dag, säger Anette Brandt, som hoppas att fler barnfamiljer får upp ögonen för vårt fantastiska avlånga land.

-Och kanske kommer de, liksom jag gjorde, märka att det finns massor av landskap som de hade glömt bort.

Läs mer: Barnsemester.se

Kerstin Porshed
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.