Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Här är partiernas utmaningar inför valåret

Ett år kvar till valet och en intensiv höst väntar inom politiken.
Så här ser riksdagspartiernas utmaningar ut.
Politik • Publicerad 11 september 2021
Undersökning från Novus/SVT (genomförd 2–29 augusti)
Undersökning från Novus/SVT (genomförd 2–29 augusti)Foto: Johan Hallnäs
När riksdagens öppnar nästa vecka blir det startskottet för en händelserik höst och ett långt år i politiken inför nästa riksdagsval.
När riksdagens öppnar nästa vecka blir det startskottet för en händelserik höst och ett långt år i politiken inför nästa riksdagsval.Foto: TT
Moderatledaren Ulf Kristersson (Arkivbild)
Moderatledaren Ulf Kristersson (Arkivbild)Foto: Christine Olsson/TT
Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni. Arkivbild
Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni. ArkivbildFoto: Anders Wiklund/TT
Vänsterpartiets ledare Nooshi Dadgostar. Arkivbild.
Vänsterpartiets ledare Nooshi Dadgostar. Arkivbild.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

När riksdagen på tisdag åter öppnar efter sommaren går startskottet för en intensiv höst.

Den når sitt klimax en bit in november då riksdagen ska välja en ny statsminister efter Stefan Löfven (S). Frågan är då om det finns tillräckligt stöd för en ny S-ledd regering. Det beror sannolikt på om nuvarande S-ledda regering lyckats få stöd för sin budgetproposition.

Annons

Samtidigt måste partierna förbereda sig för valet september 2022 och välja strategier.

SOCIALDEMOKRATERNA

Partikongress 3-7 november i Göteborg. Ska välja ny partiledare - favorittippad är finansminister Magdalena Andersson (S).

Tunga strategiska val väntar nya partiledningen. Vad krävs för att nya S-ledaren ska godkännas som statsminister av riksdagen?

Hur ska S få både V och C att rösta på regeringens budget? Om budgeten röstas ned, vad är mest taktiskt inför valet. Sitta kvar, utlysa extraval eller avgå?

En ny S-ledd regering med nya ansikten är en möjlighet att skapa nytt intresse hos väljarna, trots åtta år vid regeringsmakten.

Ska nya S-ledaren föra partiet åt vänster eller höger under det kommande året?

MODERATERNA

Partistämma 21-24 oktober i Helsingborg. Ska anta ny politik och nytt idéprogram.

Siktar på en borgerlig M-ledd regering med åtminstone KD och stöd från L och SD. Kommer M:s relation till SD att utvecklas före valet? Kan det ske utan att skrämma bort liberala väljare?

Annons

Kommer M att tillsammans med KD, SD och L lyckas fälla den S-ledda regeringens budget i höst?

Med en ny S-ledare och socialdemokratisk statsminister kan det bli svårare att angripa regeringen med att den är trött och misslyckad. Behövs en ny angreppstaktik mot nya S-ledaren?

CENTERN

Har digital partistämma 23-26 september. Ska anta tre politiska program, bland annat om att skydda den liberala demokratin.

C-ledaren Annie Lööf drömmer om en regering "i den breda mitten", oberoende från V och SD. Men kommer C före valet att dras närmare de forna Allianspartierna M, KD och L eller närma sig någon typ av samarbete med S och MP, där även V har inflytande?

Kommer C att släppa fram den nya S-ledaren som ny statsminister? Kommer C att rösta för den rödgröna regeringens budget?

LIBERALERNA

Har landsmöte 19-21 november i Linköping.

Siktar på en borgerlig regering, även om den måste söka stöd hos SD. Men en minoritet i partiet är kritisk mot den linjen.

Har minoriteten gett upp eller kommer en intern strid att blossa upp igen på landsmötet? Kommer landsmötet att sätta gränser för vad en borgerlig regering ska kunna samarbeta med SD om för att få L:s stöd.

Annons

L har rekordlågt stöd i opinionsmätningarna. Under tre procent. Vad ska partiledningen göra för att lyfta stödet? Är det rätt strategi att satsa så hårt på integrationspolitik som den stora valfrågan?

SVERIGEDEMOKRATERNA

Håller landsdagar 25-28 november i Karlstad.

Hoppas på samarbete med en M-KD-regering efter valet nästa år. Kommer SD att i höst tona ned sin retorik, till exempel när det gäller invandring och kulturpolitik, för att inte störa relationen till M? Kommer SD att ställa krav för att rösta för M:s budget i höst i ett försök att fälla regeringens budget? Kan SD till exempel ställa upp på M:s syn på a-kassa och pensioner.

Vilka, om några krav, kommer SD att ställa innan valet för att stödja en borgerlig regering?

VÄNSTERPARTIET

Enda partiet som inte har partikongress i höst.

V vill ha en S-ledd regering, men partiledaren Nooshi Dadgostar visade under regeringskrisen i somras att hon menar allvar med att V inte ska vara "dörrmatta" åt S. V kräver inflytande.

Den tuffare linjen har belönats med högre opinionssiffror.

Men kommer den hårdare linjen att hålla? Kommer V att ställa krav för att släppa fram den nya S-ledaren som statsminister? V verkar hittills nöjda med regeringens budgetförslag, men räcker det för att V ska rösta för budgetpropositionen i höst?

Annons

Kommer försöken att på sikt få C att acceptera V som ett parti som det går att samarbeta med lyckas?

MILJÖPARTIET

Har kongress 15 -17 oktober i Karlstad.

Brottas med svaga opinionssiffror farligt nära riksdagsspärren på fyra procent.

Kommer MP att profilera sig hårdare med en mer radikal klimat- och miljöpolitik? Kommer MP att distansera sig mer från S när det gäller till exempel migration? Kommer regeringssamarbetet bli mer konfliktfyllt?

C släppte fram en ny rödgrön regering i sommarens regeringskris, men ställde krav på ett mer flexibelt strandskydd och stärkt privat äganderätt i skogen. Kan MP ställa upp på C:s krav i de pågående förhandlingarna?

KRISTDEMOKRATERNA

Har riksting 12-14 november i Norrköping.

KD:s opinionssiffror ligger under valresultatet 2018 på 6,3 procent. Vad krävs för att stödet att åter lyfta?

Kommer partiledarens infekterade hustvist och det därtill kopplade strafföreläggande om förtal mot KD-ledaren Ebba Busch att påverka partiet? Tvistemålet om husaffären ska upp i rätten i höst.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons