Nyheter

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Nyheter Artikeln publicerades
Foto: Johan Nilsson/TT

En natt utan större polisiära händelser i Blekinge. Vapenhot vid inbrott i Skåne.

Skåne

Vid midnatt mot fredagen ska ett inbrott ha genomförts i ett källarförråd i Sjöbo. Men det upptäcktes av en kvinna som äger källarförrådet.

– Hon hotades med vapen när hon kom på dem, säger Anders Olsson, jourhavande förundersökningsledare vid polisen i Ystad.

Gärningspersonerna ska ha släppt godset de kommit över.

Polisen kunde gripa två män klockan 00.39. Männen, som är i 30- respektive 40-årsåldern, misstänks för olaga hot och stöld genom inbrott. De ska förhöras under fredagsmorgonen.

Kvinnan ska inte ha blivit fysiskt skadad vid händelsen.

Världen

Dödstalet kopplat till coronavirusets framfart i Kina steg till 2 233 på fredagen, med 115 nya fall rapporterade i provinsen Hubei.

De allra flesta dödsfallen har inträffat i Wuhan, som är Hubeis provinshuvudstad. Det var också där viruset först uppstod i december.

Omkring 75 000 personer har smittas i Kina. Utöver det har hundratals andra drabbats i ett 20-tal andra länder. (TT)

I Sydkorea har 52 nya coronavirusfall bekräftats. Med 156 personer som har testats positivt för viruset är Sydkorea det land utanför Kina med flest smittade.

39 av de nya fallen kan kopplas till den religiösa rörelsen Ny himmel och ny jord i Daegu, som ofta anklagas för att vara en sekt.

Över 80 medlemmar i rörelsen har smittats. Viruset tros ha spridits av en 61-årig kvinna som ska ha gått på minst fyra gudstjänster innan hon blev diagnosticerad.

Under torsdagen avled en person till följd av viruset i Sydkorea. Borgmästaren i Daegu, landets fjärde största stad med över 2,5 miljoner invånare, manar folk att stanna inomhus.

Och tillträdet till en amerikansk militärbas i staden, med omkring 10 000 soldater, civila och familjemedlemmar, har begränsats. (TT)

Två personer som har evakuerats från lyxkryssaren Diamond Princess och förts till Australien har testats positivt för coronaviruset, rapporterar ABC News.

"Med tanke på att det fanns bevis för fortsatt sjukdomsspridning ombord på Diamond Princess under de senaste dagarna är några positiva fall efter återkomsten till Australien inte oväntat, trots all hälsoscreening före avresa," säger Brendan Murphy, medicinskt ansvarig vid det australiska regeringskansliet, i ett uttalande.

De smittade australierna har isolerats och mår enligt uppgift relativt bra.

Totalt har 164 personer förts till Australien från virusfartyget. De ska nu tillbringa över två veckor vid karantänanläggningen Howard Springs i närheten av Darwin i norra Australien. (TT)

En svensk man i 25-årsåldern eftersöks av polis i Filippinerna efter en misstänkt våldtäkt, säger en lokal polischef till TT.

– Det hände på hennes rum på vandrarhemmet, säger polischefen Armando Labora.

Händelsen ska ha skett på ett vandrarhem i Filippinerna, tidigt på onsdagsmorgonen lokal tid. En kvinna hemmahörande i området, i ungefär samma ålder som svensken, anmälde att hon hade blivit våldtagen och fördes till sjukhus för undersökning, enligt polisen.

– Kvinnan uppger att svensken följde med till hennes rum efter ett par drinkar och att han sedan våldtog henne, säger Armando Labora, chef för ett lokalt poliskontor.

Mannen hann försvinna innan kvinnan slog larm, och nu eftersöks svensken. Polisen överväger att ta kontakt med internationella kolleger för hjälp med jakten.

Polisen planerar att formellt anklaga svensken för våldtäkt efter ytterligare förhör med kvinnan.

Brottet som svensken misstänks för kan ge mellan 12 och 20 år i fängelse, enligt Labora. (TT)

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.