Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

En natt utan större polisiära händelser i Blekinge. Vapenhot vid inbrott i Skåne.
Publicerad 21 februari 2020
Foto: Johan Nilsson/TT

Skåne

Vid midnatt mot fredagen ska ett inbrott ha genomförts i ett källarförråd i Sjöbo. Men det upptäcktes av en kvinna som äger källarförrådet.

– Hon hotades med vapen när hon kom på dem, säger Anders Olsson, jourhavande förundersökningsledare vid polisen i Ystad.

Annons

Gärningspersonerna ska ha släppt godset de kommit över.

Polisen kunde gripa två män klockan 00.39. Männen, som är i 30- respektive 40-årsåldern, misstänks för olaga hot och stöld genom inbrott. De ska förhöras under fredagsmorgonen.

Kvinnan ska inte ha blivit fysiskt skadad vid händelsen.

Här saknas innehåll

Världen

Dödstalet kopplat till coronavirusets framfart i Kina steg till 2 233 på fredagen, med 115 nya fall rapporterade i provinsen Hubei.

De allra flesta dödsfallen har inträffat i Wuhan, som är Hubeis provinshuvudstad. Det var också där viruset först uppstod i december.

Omkring 75 000 personer har smittas i Kina. Utöver det har hundratals andra drabbats i ett 20-tal andra länder. (TT)

I Sydkorea har 52 nya coronavirusfall bekräftats. Med 156 personer som har testats positivt för viruset är Sydkorea det land utanför Kina med flest smittade.

39 av de nya fallen kan kopplas till den religiösa rörelsen Ny himmel och ny jord i Daegu, som ofta anklagas för att vara en sekt.

Över 80 medlemmar i rörelsen har smittats. Viruset tros ha spridits av en 61-årig kvinna som ska ha gått på minst fyra gudstjänster innan hon blev diagnosticerad.

Under torsdagen avled en person till följd av viruset i Sydkorea. Borgmästaren i Daegu, landets fjärde största stad med över 2,5 miljoner invånare, manar folk att stanna inomhus.

Annons

Och tillträdet till en amerikansk militärbas i staden, med omkring 10 000 soldater, civila och familjemedlemmar, har begränsats. (TT)

Två personer som har evakuerats från lyxkryssaren Diamond Princess och förts till Australien har testats positivt för coronaviruset, rapporterar ABC News.

"Med tanke på att det fanns bevis för fortsatt sjukdomsspridning ombord på Diamond Princess under de senaste dagarna är några positiva fall efter återkomsten till Australien inte oväntat, trots all hälsoscreening före avresa," säger Brendan Murphy, medicinskt ansvarig vid det australiska regeringskansliet, i ett uttalande.

De smittade australierna har isolerats och mår enligt uppgift relativt bra.

Totalt har 164 personer förts till Australien från virusfartyget. De ska nu tillbringa över två veckor vid karantänanläggningen Howard Springs i närheten av Darwin i norra Australien. (TT)

En svensk man i 25-årsåldern eftersöks av polis i Filippinerna efter en misstänkt våldtäkt, säger en lokal polischef till TT.

– Det hände på hennes rum på vandrarhemmet, säger polischefen Armando Labora.

Händelsen ska ha skett på ett vandrarhem i Filippinerna, tidigt på onsdagsmorgonen lokal tid. En kvinna hemmahörande i området, i ungefär samma ålder som svensken, anmälde att hon hade blivit våldtagen och fördes till sjukhus för undersökning, enligt polisen.

– Kvinnan uppger att svensken följde med till hennes rum efter ett par drinkar och att han sedan våldtog henne, säger Armando Labora, chef för ett lokalt poliskontor.

Mannen hann försvinna innan kvinnan slog larm, och nu eftersöks svensken. Polisen överväger att ta kontakt med internationella kolleger för hjälp med jakten.

Annons

Polisen planerar att formellt anklaga svensken för våldtäkt efter ytterligare förhör med kvinnan.

Brottet som svensken misstänks för kan ge mellan 12 och 20 år i fängelse, enligt Labora. (TT)

Per-Johan Thörn WistrandSkicka e-post
TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons