unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

En natt utan större polisiära händelser i Blekinge. Tågstopp i Skåne.
Foto: Johan Nilsson/TT

Skåne

Det var stopp i tågtrafiken mellan Landskrona och Rydebäck på natten till onsdagen, meddelade Skånetrafiken.

Detta på grund av en brand i ett hus som ligger nära järnvägen i Landskrona. Vid 04-tiden ska trafiken ha kunnat släppas på igen.

Sverige

En man har hittats skottskadad i Märsta, norr om Stockholm. Polisen fick larm om händelsen strax efter klockan 23 på tisdagskvällen.

– När vi kommer till platsen hittar vi en man i 20-årsåldern som har skottskadats. Han har inte livshotande skador, säger Ellinor Torpare, vakthavande befäl vid Stockholmspolisen.

Mannen fördes med ambulans till sjukhus. Polisen har hört vittnen och är under natten kvar på platsen för att leta efter bevis. Det finns i skrivande stund inte någon misstänkt gärningsperson.

Händelsen rubriceras som försök till mord. (TT)

Två personer har skadats i ett grovt våldsbrott i ett samhälle utanför Skellefteå, uppger polisen.

Larmet kom vid klockan 22 och på plats fann polisen två svårt skadade personer som fördes till sjukhus med ambulans.

Händelsen rubriceras som försök till mord.

Michael Liljenberg, RLC-befäl vid polisen region Nord, säger till Norran att han inte vill gå in på om det finns någon misstänkt.

– Vi får se vad vi släpper för information senare under dagen.

Han vill inte heller säga om brottet skett inomhus eller utomhus, men säger att det inte varit någon fara för allmänheten. (TT)

Världen

Egyptisk polis har dödat 17 misstänkta islamistiska extremister i en skottväxling på den oroliga Sinaihalvön. Skottväxlingen bröt ut när polisen genomförde en insats mot ett av extremisternas tillhåll.

Polisen agerade på underrättelseuppgifter om planerade dåd, uppger inrikesdepartementet.

Egyptiska säkerhetsstyrkor har i åratal försökt slå ner det jihadistiska upproret i norra Sinai, som trappats upp sedan Egyptens president Mohammad Mursi avsattes 2013.

Mängder av poliser och militärer har sedan dess dödats i attacker och i februari 2018 inledde Egypten en offensiv för att slå ned upproret.

I det senaste jihadistiska angreppet, vid en armépostering i norra Sinai, dödades eller skadades sju soldater, uppgav militären i söndags. Även tio extremister dödades. En grupp med koppling till terrorrörelsen IS tog senare på sig ansvaret för attacken. (TT)

Offren för det nya coronaviruset i Kina fortsätter att bli fler. Det senaste dygnet har ytterligare 94 personer avlidit i Hubeiprovinsen, och den officiella dödssiffran överstiger 1 110 personer.

Antalet smittade i landet är nu uppe i över 44 200, sedan drygt 1 600 fler fall bekräftats i Hubeiprovinsen, enligt myndigheterna.

Viruset har fått namnet Covid-19 av Världshälsoorganisationen WHO, som betraktar viruset som "allmänhetens värsta fiende". (TT)

När nära 90 procent av valdistrikten i primärvalet i New Hampshire har räknats leder favoriten Bernie Sanders – men uppstickaren Pete Buttigieg nosar honom i nacken.

Samtidigt gör Amy Klobuchar ett skrällval – medan tidigare vicepresidenten Joe Biden ser ut att åka på ännu en rejäl smocka.

När de räknade rösterna började ticka in steg stämningen på Bernie Sanders, Pete Buttigiegs och Amy Klobuchars valvakor.

Bernie Sanders ser ut att få cirka 26 procent, tätt följd av Pete Buttigieg på drygt 24 procent. Amy Klobuchar skräller med att komma på tredje plats med nästan 20 procent av de räknade rösterna.

– Den här segern är början till slutet för Donald Trump, säger Bernie Sanders inför jublande anhängare på sin valvaka. (TT)

Läs mer

Valerie Kyeyune Backström skildrar amerikanska miljöer känsla för detaljer.

Kultur

Lyxhustrun i Los Angeles fångas med detaljer

Debutanten Valerie Kyeyune Backström gräver djupt i ytligheten.

Susanne Jansson.

Kultur

På gränsen mellan spänning och skräck

Havet skrämmer och lockar, och Susanne Jansson balanserar skickligt på gränsen mellan det naturliga och övernaturliga, skriver recensenten Bella Stenberg.

Agneta Pleijel är aktuell med boken ”Dubbelporträtt. En roman om Agatha Christie & Oskar Kokoschka”.

Kultur

Ömsint insikt när Pleijel diktar om Agatha Christies konstnärsmöte

I ”Dubbelporträtt” möts två starka konstnärliga och litterära personligheter i en insiktsfull dialog om konsten och livet.

Donia Salehs debutroman är snarare ett tillstånd än en berättelse.

Kultur

Donia Saleh fångar känslan hos frustrerade unga tjejer

Leila och Amila kämpar med att hitta sig själva bland allt som känns ytligt och falskt.

Nina Björk står för levande motstånd

Veckans böcker

Nina Björk står för levande motstånd

Recensenten Fedja Wierød Borčak har läst en bok som sprudlar av energi och intellektuell fantasi.

Kommunen slår fast: Vårdcentral kommer inte tillåtas

Bromölla

Kommunen slår fast: Vårdcentral kommer inte tillåtas

Fastighetsägaren ville att planarbetet skulle återupptas.