Nyheter

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Nyheter Artikeln publicerades

En natt utan några större nyhetshändelser i Blekinge.

Sverige

En kvinna har anmält att hon har blivit våldtagen av en för henne okänd man. Händelsen skedde utomhus i centrala Göteborg vid 01.30-tiden.

Mannen nekar till brott och menar att de var överens om att ha samlag, enligt polisen.

Kvinnan, som skadades vid händelsen, har förts till sjukhus för undersökning. Mannen är gripen. (TT)

Polisen har i flera fall missat att kontrollera spelkonton tillhörande barn och tonåringar misstänkta för våldsdåd, enligt en granskning av Sveriges Radio Ekot.

Bland exemplen märks två olika skolattacker i Jönköping och Trollhättan, samt dödsmisshandeln av en hemlös man i Huskvarna. I samtliga fall hade misstänkta lämnat meddelanden på plattformar som Steam och Discord, som datorspelare kan använda för att bland annat kommunicera med varandra i.

Klas Lorefors, chefsåklagare i Jönköping som var en av förundersökningsledarna i skolincidenten på den orten, säger till Ekot:

– Jag tänker att det kanske är något vi ska uppmärksamma åklagare och polis om, och medvetandegöra att de här plattformarna finns. (TT)

Världen

Antalet smittade av coronaviruset i Kina är nu 5 974. Ytterligare 1 459 fall har bekräftats på ett dygn. Dödstalet är uppe i 132, uppger landets vårdmyndighet, enligt CNN.

Evakueringsflyg har lämnat Wuhan, ett amerikanskt och ett japanskt flygplan, som är epicentrum för smittan.

I Canberra meddelar Australiens premiärminister Scott Morrison att australier som är fast i Wuhan ska föras till Julön för två veckors karantän. Spädbarn och äldre ska prioriteras. Minst 400 personer har kontaktat australiska myndigheter och bett om hjälp.

Kinas president Xi Jinping har liknat viruset vid en demon, när han mötte WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus i Peking på tisdagen. De båda kom överrens om att skicka internationella experter till Kina.

– Att stoppa spridningen av viruset både i Kina och globalt är WHO:s högsta prioritet, säger Tedros enligt nyhetsbyrån AFP. (TT)