1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Det har varit en relativ lugn lördagsnatt i området.
Foto: Johan Nilsson/TT

Blekinge

En ung man misstänks ha gjort inbrott i en restaurang i Bräkne-Hoby under natten till söndagen.

Mannen, som är född på 00-talet, greps klockan 01.30. Vid klockan 05.30 har han inte förhörts än.

Skåne

Något har exploderat i ett bostadsområde i Helsingborg, skriver Kvällsposten. Enligt tidningen larmades polisen vid 04.30 på söndagsmorgonen.

– Det är någon form av explosion, men vi vet inte vad det är som har smällt. Det är ett par bilar som har skadats, säger Henrik Hagström, vakthavande befäl vid polisen i region Syd, till Kvällsposten.

Polisen har spärrat av området och Nationella bombskyddet har kallats in för att utreda vad som har hänt. Ingen person ska ha skadats. (TT)

Sverige

Man skottskadad vid rån – fem personer frihetsberövade.

På lördagskvällen blev en man i 25-årsåldern skjuten i samband med ett rån på Norra Långgatan. Enligt polisen stod mannen tillsammans med ytterligare en man och skrapade rutorna på en bil när tre yngre män kom fram och försökte tilltvinga sig en mobiltelefon och bilnycklar.

– Tumult uppstår och i det här tumultet så skadas en målsägande med något knivliknande föremål och han blir även skjuten, säger Evelina Olsson, presstalesperson på polisen.

Vid 04.40-tiden meddelar polisen i Kalmar att fem personer är frihetsberövande och kommer höras under söndagsmorgonen. Polisen är dock förtegen med hur gripandet gått till och hur dessa fem männen står i relation till varandra.

Rånare slog till mot Ica-butik med kofot. Strax efter klockan 21 på lördagen larmades polisen till en Ica-butik i Ljung i Herrljunga kommun.

Enligt polisen ska två gärningsmän ha rånat butiken med en kofot och fått med sig kontanter.

För butiksinnehavaren, Christian Palmén, kommer rånet inte som något helt oväntat.

– Vi har ju tidigare haft inbrott i butiken och för varje inbrott så förbättrar vi larmsystemet. Så detta är väl ett steg som vi i framtiden kanske får vänja oss vid att rånarna slår till innan butiken larmats, säger han.

Världen

Över 2 000 smittade och minst 56 avlidna. Siffran för drabbade av coronaviruset skrivs kontinuerligt upp.

I Peking uppmanas invånarna att sluta skaka hand och under söndagen blev Kanada nästa land att rapportera att viruset nått dit.

Det första dödsfallet utanför Hubeiprovinsen rapporterades på söndagen, när en äldre man i Shanghai uppgavs ha avlidit till följd av att smittas av coronaviruset.

Från Kina kommer ständigt nya uppmaningar och reseförbud. I Wuhan, där smittan först identifierades, har hårda regler införts och från söndag har i stort sett samtliga privatbilar körbud inne i staden.

"Skaka inte hand"

Femmiljonersstaden Shantou i södra Kina kommer från och med måndag att delvis stängas ner. Alla bilar och fartyg in till hamnstaden kommer att stoppas, meddelar myndigheterna. Lokaltrafiken ska ställas in och alla som anländer med tåg kommer att testas och sedan uppmanas att åter lämna staden. Allt för att begränsa ytterligare smittospridning.

Invånarna i Peking fick på söndagsmorgonen ett sms där de uppmanades att sluta ta i hand, och i stället använda en traditionell kinesisk hälsning utan direktkontakt mellan människor.

Senare på dagen meddelade staden Tianjins ledning att alla långfärdsbussar med start på måndagen kommer att hindras åka in eller ut ur 15-miljonersstaden. Tianjin följer därmed huvudstaden Peking, som stoppar alla långfärdsbussar till och från andra provinser från och med söndag. (TT)

Läs mer

Karlskrona

Upprörda invånare tog ställning för Folkets hus

Vill få svar på samlingslokalens framtid

Ronneby

Avgjort om betalning till politiker

Överklagan avslogs efter beslutet för snart två år sedan

Coronavirus

Region Blekinge: Ytterligare covidfall har konstaterats

Statistiken har uppdaterats

Medan du sov

Medan du sov: Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

En natt utan större polisiära händelser i länet.

Bostad

Hotellägaren bor på 450 kvadratmeter

”Många tror det är en gammal skola”

Näringsliv

Klart: Han blir ny regionchef för Svenskt näringsliv i Blekinge

”Ser verkligen fram emot att träffa och lyssna på företagare”