Nyheter

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Nyheter ,
Foto: Johan Nilsson/TT

En natt utan större polisiära händelser i Blekinge.

Garagebrand i Kristianstad.

Skåne

Klockan 05.15 på tisdagsmorgonen kom larm om en brand i en byggnad i Fjälkinge utanför Kristianstad.

– Det har brunnit i gaveln på ett garage till ett litet bostadshus, säger Anders Pålsson, inre befäl vid räddningstjänsten i Kristianstad.

Personal från Kristianstad släckte branden utan att den spred sig vidare.

I huset bor en äldre kvinna, men varken hon eller någon annan ska ha skadats fysiskt.

– Ett tidningsbud upptäckte branden, säger Pålsson.

Det är inledningsvis oklart hur branden startat. Polis åkte också till platsen och har gjort en anmälan om misstänkt mordbrand.

Sverige

En person har avlidit och två personer är allvarligt skadade efter att tre bilar krockat i samband med en polisjakt på Örbyleden i södra Stockholm strax efter midnatt.

Polisen jagade en av bilarna som kolliderade med två andra bilar i Bandhagen, enligt uppgifter på polisens hemsida.

En av bilarna fattade eld men ingen befann sig då i fordonet, uppger räddningstjänsten för Aftonbladet.

Tre personer fördes till sjukhus svårt skadade med ambulans och ambulanshelikopter. Vid 05.40 uppgav polisen på sin hemsida att en av de svårt skadade avlidit.

Föraren av det fordon som polisen förföljde är misstänkt för grov vårdslöshet i trafik och grovt vållande till kroppsskada. Bilen visade sig efter kraschen dessutom vara stulen. (TT)

Världen

Sex turister har gripits i Peru. De anklagas för att ha skadad landets kulturarv efter det att avföring hittats i ruinstaden Machu Picchu.

– De sex turisterna hålls kvar och utreds för brott mot kulturarvet, säger polischefen Wilbert Leyva.

Turisterna, som kommer från Frankrike, Brasilien, Argentina och Chile, riskerar fyra års fängelse.

Machu Picchu, som upptäcktes 1911, upptogs på Unescos världsarvslista 1983. Den majestätiska ruinstaden från 1400-talet, byggd på en bergstopp, är Perus viktigaste turistattraktion.

Att ens klä av sig vid Machu Picchu är respektlöst, anser peruanska myndigheter. I juni 2014 gick landets kulturdepartement ut och påminde om att det inte är tillåtet att vara naken i ruinstaden, efter att en lång rad turister kastat kläderna för att ta bilder. (TT)

Ett stort slukhål mitt inne i miljonstaden Xining sög ner en buss och krävde minst sex liv, visar dramatiska bilder från den kinesiska provinsen Qinghai.

Ett tiotal personer saknas dessutom efter händelsen.

Det var på måndagskvällen som slukhålet uppstod framför ett sjukhus i provinshuvudstaden Xining. En buss hamnade mitt i dramatiken, och sögs halvvägs ner i hålet, visar tv-bilder från statliga CCTV.

Orsaken till slukhålet återstår att utreda, men fenomenet är inte helt ovanligt i Kina. Ofta skylls olyckorna på dåliga kontrollmekanismer i samband med stora byggen. (TT)