Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

En natt utan några större nyhetshändelser i Blekinge.
Publicerad 14 december 2019
Foto: Johan Nilsson/TT

Sverige

En man i 30-årsåldern skadades allvarligt då han skars eller stacks med ett vasst föremål i Skogås, söder om Stockholm, omkring 22.30 på fredagskvällen.

Annons

Brottet ska ha skett inne i en lägenhet och polisen uppger att det var rörigt på platsen samt att flera personer var inblandade.

– Det är lite oklart vad själva upprinnelsen var. Det pratades dels om någon som tröttnade på att någon spelade hög musik men det pratades också om en middag som spårat ur, säger Mikael Pettersson, RLC-befäl vid polisen i region Stockholm.

Mannens tillstånd bedöms inte vara livshotande. Tre män i 50-årsåldern har gripits misstänka för mordförsök. (TT)

Polis i Vänersborg attackerades av ungdomar på fredagskvällen och uppges ha blivit beskjuten med raketer.

– De har skjutit raketer både mot oss och mot andra, säger Morten Gunneng, vakthavande befäl vid polisen i region Väst, till Göteborgs-Posten.

Minst tre personer har omhändertagits för störande av ordning och polisen har avvisat flera personer från platsen i omgångar. Totalt ska det handla om närmare 30 ungdomar i flera smågrupper i åldrarna 15–25 år.

Tidigare under fredagskvällen utsattes polis för stenkastning i området Lövgärdet norr om Göteborg. Där har polisen nu inlett en förundersökning om våldsamt upplopp. (TT)

Världen

För att kunna hjälpa valar som strandar men har en chans att överleva, övar just nu volontärer i Tasmanien på en uppblåsbar grindval – tre ton tunge "Mark". Projektet baseras på en idé av marinbiologen Ingrid Albion, skriver ABC News.

Valar som strandar och dör är ett återkommande problem runt om i världen och kan bland annat bero på sjukdomar, fiske och plast i havet, enligt brittiska forskare som under nära 30 år har studerat varför de strandar.

Annons

Volontärerna i Australien får bland annat öva på att kyla ner honom med vatten och blöta skynken, och bogsera ut valen till havet igen, rapporterar Vetenskapsradion. (TT)

FN slår fast att chilenska poliser och soldater gjort sig skyldiga till dödligt övervåld, tortyr och sexuellt våld mot demonstranterna i landet och kräver att de ställs inför rätta. Chiles regering slår ifrån sig anklagelserna, men medger också brister.

I sin granskning har FN-organet OHCHR hittills funnit 113 fall av tortyr och övergrepp samt 24 fall av sexuellt våld mot kvinnor, män och ungdomar.

Protesterna har rasat sedan i mitten av oktober. (TT)

Cecilia KarlssonSkicka e-post
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons