Nyheter

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Nyheter Artikeln publicerades
Foto: Johan Nilsson/TT

En natt utan större polisiära händelser i Blekinge. Dubbla bränder i Trelleborg.

Skåne

Räddningstjänsten fick med kort mellanrum rycka uttvå olika bränder i Trelleborg under natten till lördagen. Det första larmet kom klockan 02.03. Det ska ha börjat brinna i ett soprum vid Hovslagaregatan på Österlid.

Räddningstjänst och polis åkte till platsen. Branden kunde släckas av räddningstjänsten, uppger SOS Alarms händelseinformation.

– Vi rubricerar den som mordbrand eftersom det var stor spridningsrisk till garagelängan som det är sammanbyggd med, säger Tenny Eriksson, jourhavande förundersökningsledare vid polisen i Ystad.

Och vid klockan 02.18 kom larm om en bilbrand vid Syster Jennys väg på Fagerängen. Bilen ska ha varit övertänd och det fanns risk för brandspridning till andra fordon, enligt SOS som senare uppgav att bilen kunde släckas utan att andra bilar tog eld.

Polisen har gjort en anmälan om skadegörelse genom brand i det fallet.

På fredagskvällen ska någon eller några ha kört vad räddningstjänsten beskriver som ”rally” med en bil som sedan lämnats krockad på väg 2045 väster om Hanaskog.

– En bil har framförts vårdslöst och stod parkerad mitt på vägen. Det ska vara personer som har lämnat den, säger Patric Fors, presstalesperson vid polisen i region syd.

Han uppger att bilen var sliten. Den ska ha läckt etanol och skulle bärgas från platsen.

Räddningstjänst var på plats. Larmet kom klockan 21.49.

Polisen har sent på fredagskvällen inte hittat några personer som kan kopplas ihop med bilen.

Sverige

En svårt skadad man i 50-årsåldern hittades på fredagskvällen på en parkering i Gislaveds kommun, rapporterar Aftonbladet.

– Han hade svåra skador och dog på sjukhus. Vi vet inte vad som har hänt, säger Martin Detterström, vakthavande befäl vid polisens regionledningscentral, till tidningen.

Polisen utreder händelsen som mord, men utesluter inte att det kan handla om en olycka. (TT)

En tonårig kille ertappades av polis på Dalbo i Växjö på natten till lördagen. Han misstänktes vara påverkad av narkotika och ska ha haft med sig en våg.

– Han hade dryga 10 000 kronor på sig också. Vi misstänker att de kommer från någon brottslig verksamhet, säger Viktor Jensen, jourhavande förundersökningsledare vid polisen i Växjö.

Tonåringen upptäcktes vid klockan 01.20.

– Han är överlämnad till anhöriga nu, säger Jensen tidigt på lördagsmorgonen.

Världen

Antalet personer som dödats vid en attack i centrala Bagdad stiger.

Minst 19 personer har dödats, och 70 har skadats, uppger polis och vårdpersonal, när okända gärningsmän, beväpnade med skjutvapen och knivar, attackerade ett högkvarter för regimkritiska demonstranter.

Fler än 400 personer har dödats och 20 000 skadats sedan de regeringskritiska protesterna inleddes i början av oktober i Bagdad och andra städer. (TT)

En saudisk militär vid flygvapnet utbildades på en marinbas i Florida.

I en skolbyggnad i fredagsgryningen drog han vapen och öppnade eld. Minst fyra personer dödades innan han sköts ihjäl.

Dödsskjutningarna inträffade i den byggnad där marinbasen Pensacola har ett stort studiekomplex. Den saudiske militären tillhör Saudiarabiens flygvapen, som ofta samarbetar med marinbasen i den amerikanska delstaten Florida.

Polis säger att mannen rörde sig på två våningar i skolbyggnaden. Det första larmet kom klockan 06.51 lokal tid, och några minuter senare var de första poliserna från Escambias sheriffkontor på plats. Gärningsmannen sköts ihjäl av en biträdande sheriff.

Floridas guvernör Ron DeSantis säger att den misstänkte gärningsmannen ingår i ett utbildningsprogram som länge pågått med Saudiarabien.

Motivet till dådet är ännu okänt. Men DeSantis vädrade oro över dödsskjutningen, den andra på en amerikansk militärbas inom en vecka. (TT)