Nyheter

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Nyheter Artikeln publicerades
Foto: Johan Nilsson/TT

En natt utan några större nyhetshändelser i Blekinge.

I Kristianstad ska en fastighet blivit beskjuten tidigt på torsdagsmorgonen.

Skåne

Polisen fick in larm om skottlossning mot en bostad på Dalavägen i Kristianstad vid 04.30-tiden. Flera personer ska ha befunnit sig inne i lägenheten vid tillfället men ingen person ska ha kommit till skada.

Någonting har detonerat vid ett radhus i Ödåkra utanför Helsingborg. Polisen larmades halv två under natten till torsdag om smällen.

– Bombteknikerna är just nu på platsen och undersöker. Innan de är klara vet vi inte så mycket mer, säger Magnus Lefèvre, vakthavande befäl vid polisen i region Syd.

Flera fönsterrutor har krossats på fastigheten, men skadorna är begränsade till ett hus i radhuslängan. Inga människor skadades i samband med händelsen. (TT)

Sverige

Två män har skjutits till döds i Norrköping under natten, meddelar polisen.

Polisen fick larm klockan 01.20 om en skottlossning utanför en nattklubb i de centrala delarna av staden. På platsen hittades de två skadade männen, vars liv inte gick att rädda. Den ena mannen var i 40-årsåldern och den andre i 45-årsåldern. Anhöriga är underrättade.

En stor insats inleddes omedelbart efter larmet och flera kvarter har spärrats av för teknisk undersökning.

–Det är flera vittnen som har sett saker, och vi har pratat med några av dem. , sade Thomas Agnevik, presstalesperson vid polisen, till TT strax efter klockan 03.

Flera fönsterrutor till en restaurang gick sönder vid skjutningen, men ingen annan person ska ha skadats.

Ingen misstänkt är i nuläget frihetsberövad. Händelsen rubriceras som mord. (TT)

Världen

En sjöman vid flottan vid den kombinerade flyg- och flottbasen Pearl Harbor-Hickam på Hawaii öppnade eld och sköt tre civilanställda på basen, innan han sköt sig själv.

Enligt Hawaii News Now avled två av de skjutna av sina skador, medan den tredje vårdas på sjukhus. Enligt basens Twitterkonto skedde skjutningen vid en torrdocka.

Motivet är okänt, orsaken till attacken utreds.

Skjutningen inträffade tidigt på eftermiddagen lokal tid, bara dagar före 78-årsdagen av Japans attack mot basen, som innebar att USA gick in i andra världskriget 1941.

Basen stängdes i över en timme efter händelsen, enligt ett uttalande. (TT)

Upp till 57 människor har omkommit sedan en båt från Gambia med omkring 150 migranter ombord sjunkit utanför Mauretaniens kust, enligt FN:s migrationsorgan IOM.

Sjövägen från Västafrika till Europa var tidigare en av de vanligaste för migranter, men har minskat i betydelse sedan Spanien ökade bevakningen i mitten av 2000-talet.

Även om flera västafrikanska länder har hög tillväxt, så finns problem med att skapa tillräckligt med nya jobb för unga. (TT)