1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Singelolycka där förare saknas och kläder stals vid inbrott i sportbutik.
Foto: Johan Nilsson/TT

Blekinge

Strax efter 2-tiden natten till torsdagen får polisen i Karlskrona ett larm om att det skett ett inbrott i sportbutiken i Olofström. Enligt polisen ska gärningsmannen eller männen tagit sig in i butiken genom att krossa ett fönster.

– Det vi vet är att någon eller några gärningsmän tagit sig in i butiken och där ska det främst varit kläder som försvunnit men det är fortfarande oklart till vilket värde, säger Michael Hesselberg inre befäl vid Karlskronapolisen.

Vid 02.01 får SOS larm om att en bil kört i diket och ligger på taket. Olyckan ska ha inträffat på Johannishusvägen 2. När ambulans och räddningstjänst kommer till platsen visar det sig att ingen person är kvar på plats.

Under natten till torsdagen ska en personbil kört av vägen och hamnat på taket. Då ingen person påträffades vid olycksplatsen har ärendet överlämnats till polisen som kommer utreda olyckan vidare.

Sverige

Någonting har exploderat i centrala Stockholm under natten.

– Vi vet inte riktigt vad som har skett, om det är en gasläcka eller om det är någon form av extern explosion, säger Peter Asp vid Stockholmspolisen.

Nationella bombskyddet är på väg till platsen. Bombskyddet var först på väg till Vaxholm där något tidigare under natten detonerade i en hembygdslokal, med polisen gjorde bedömningen att det var mer prioriterat att skicka dem till Södermalm då det bor fler människor där.

Det finns inte uppgift om några personskador och polisen har inte beordrat någon evakuering.

– Det har skett så kallad spontanevakuering där i lite olika delar. Det är inte anbelangat någon evakuering, räddningstjänsten har bedömt att man är säkrast i sin lägenhet och då har man rekommenderat folk att var kvar. Men en del har tagit sig ut frivilligt i all fall, säger Peter Asp. (TT)

En detonation inträffade under natten på en hembygdsgård i Vaxholm och fönster har krossats.

Nationella bombskyddet kallades till platsen, men då det strax efter kom ännu ett larm om en explosion, den här gången i centrala Stockholm, dirigerades det om till att åka dit i stället.

– Vi hade vårt bombskydd på väg, men de som var vakna har vi i stället skickat in till stan då vi bedömde det mer aktuellt på grund av att det är mycket folk som bor där. Det får vänta lite helt enkelt, säger Peter Asp vid Stockholmspolisen.

Området är avspärrat och räddningstjänsten har sökt med värmekamera för att försäkra sig om att sig om att det inte finns några personer inne i byggnaden. Bombskyddet kommer senare att skickas till Vaxholm. (TT)

Världen

Ett nytt brexitavtal kan bli klart i Bryssel under torsdagen.

EU och Storbritannien uppges vara nära, men hemma i London vill Labourledaren sätta krokben för brexit inom några veckor.

Boris Johnson åker på torsdagen till Bryssel för sitt första och kanske sista EU-toppmöte. EU:s stats- och regeringschefer samlas för två dagars toppmöte i den belgiska huvudstaden, och det finns gott hopp om att ett nytt brexitavtal kan bli klart.

– De grundläggande fundamenten för ett avtal är klara och de grundläggande delarna av denna överenskommelse är klara, och teoretiskt kan vi gå med på ett avtal, sade EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk på onsdagskvällen.

Då var EU och Storbritannien i slutfasen av intensiva förhandlingar, och flera frågor uppgavs vara lösta – inklusive nyckelfrågan om den framtida gränsen mellan Irland och Nordirland utan att riskera att den blodiga konflikten i nord blossar upp igen. Bland det som nu uppges vara löst är olika tullarrangemang och vilket inflytande det nordirländska regionala parlamentet ska ha.

Men Boris Johnson måste även få sitt brittiska parlament att godkänna avtalet. Underhuset är kallat till extrainsatt session på lördag, för att då kunna rösta igenom det avtal premiärministern hoppas ha med sig hem från Bryssel. Men det är inte helt självklart att det blir ett ja där.

Johnson kämpar fortsatt för att lösningarna ska kunna accepteras av nordirländska unionistpartiet DUP och de mest hårdföra brexitörerna i hans eget parti, Konservativa partiet. Och mot oppositionen, som inte vill se ett utträde i månadsskiftet som kommer.

Enligt The Times vill Labourledaren Jeremy Corbyn tvinga fram ett tillägg till det avtalsförslag Johnson hoppas kunna presentera.

Corbyns tillägg skulle kräva ett ja även i en ny folkomröstning för att godkännas, vilket skulle tvinga premiärminister Boris Johnson att be om ännu en förlängning. Det förslaget skulle enligt The Times kunna stödjas av Liberaldemokraterna, skotska nationalistpartiet SNP och de 21 ledamöter som i september sparkades ur de konservativas partigrupp efter att ha röstat emot Johnsons linje för en så kallad hård brexit. (TT)

Läs mer

Ronneby

Skräp dumpat i naturen

Hög med sopor anmälda till polisen

Intervju

TV: Efter KHK:s degradering – ”vi ska snabbt ta oss tillbaka”

Tobias Larsson om beskedet, framtidsplanerna och säsongskorten

Coronasmitta i Blekinge

Blekingesjukhuset siktar på fler planerade operationer i höst

Osäkert läge – coronasituationen i hela världen kan påverka

Näringsliv

Hon öppnar sin första restaurang

”En dröm som blivit sann”

Olycka

E22: Två bilar körde ihop vid avfart

SOS larmat vid 10.30-tiden

Kyrkorenovering

Stängd kyrka ska rustas upp för miljoner

Experten: Därför är det viktigt att satsa