Nyheter

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Nyheter Artikeln publicerades
Foto: Johan Nilsson/TT

En natt utan några större nyhetshändelser i Blekinge.

I Kristianstad larmades polisen om en skottlossning, där en man ska ha skadats.

Skåne

Skottlossningen ska ha inträffat inne i ett bostadsområde i Kristianstad vid 03.30-tiden på måndagen. En man i 20-årsåldern ska ha blivit skjuten i benet och fördes till sjukhus. Under tidig morgon fanns ingen misstänkt person gripen.

Sverige

Noll älgar. Så många får 17 jaktlag i Dalsland och Bohuslän skjuta när årets älgjakt drar i gång i mitten av oktober.

Orsaken är att länsstyrelsen tröttnat på att tjata på jaktlagen, som år efter år slarvat med att redovisa hur jakten gått, skriver TTELA.

– Klart att jag som ny jaktledare får ta på mig det här, men det är tråkigt att så många drabbas, säger ledaren för ett jaktlag till tidningen. (TT)

En kvinna i 30-årsåldern har anhållits, misstänkt för att ha försökt döda en omkring tio år äldre man.

Händelsen inträffade i en lägenhet i Örnsköldsvik under natten mot söndagen, och mannen fick skador, som inte är livshotande, enligt allehanda.se.

Offer och den misstänkta gärningskvinnan har en relation till varandra, uppger tidningen. Brottsrubriceringen är försök till mord, alternativt försök till dråp. Kvinnan nekar till brott. (TT)

Världen

Tusentals människor köade framför Invaliddomen i Paris på söndagen för att visa sin aktning för landets förre president Jacques Chirac som avled tidigare i veckan, 86 år gammal.

Inför måndagens begravning har allmänheten fått möjlighet att hedra den president som enligt en opinionsundersökning, publicerad i tidningen Le Journal du Dimanche, av fransmännen anses vara landets bäste ledare vid sidan om Charles de Gaulle.

Många fick vänta länge i duggregnet i den kilometerlånga kön för att komma in i katedralen där Chiracs kista låg draperad i den franska flaggan. (TT)

Omvärlden måste vidta "starka och fasta åtgärder" mot Iran. Annars väntar fortsatta upptrappningar av konflikterna runt Persiska viken, säger den saudiarabiske ledaren Mohammed bin Salman.

– Oljeförsörjningen kommer att störas och oljepriserna kommer att stiga till ofattbart höga nivåer, säger kronprinsen, som i praktiken styr den hårda diktaturen, till tv-programmet 60 Minutes.

Saudiarabien skyller attacker mot oljeanläggningar nyligen på Iran. (TT)