Nyheter

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Nyheter Artikeln publicerades
Foto: Johan Nilsson/TT

En natt utan större polisiära händelser i Blekinge.

Kvinna skjuten till döds i Stockholm. Skyfall i Japan.

Sverige

En kvinna har skjutits till döds i Vällingby i nordvästra Stockholm. En förundersökning om mord har inletts.

Larmet vid 01.30-tiden natten till onsdagen gick ut på att vittnen "hört skottliknande ljud", enligt polisen. I samband med detta lämnade en bil området.

Den misstänkta brottsplatsen är avspärrad och polisen har gjort en teknisk undersökning och genomfört dörrknackning.

Ingen är gripen. (TT)

Polisen larmades sent på tisdagskvällen om en knivskuren man i 20-årsåldern nära E18 i Västerås.

Larmet ska ha kommit från förbipasserande. "Initiala uppgifter gör gällande att mannen skall ha blivit knivskuren på flera ställen på kroppen men att skadorna ej skall vara livshotande", skriver polisen på sin sajt.

Inga gärningsmän är hittade. Den utpekade brottsplatsen har spärrats av i väntan på teknisk undersökning. (TT)

En man har försökt bryta sig in i en industrilokal i Sandviken. Och när vittnen tillkallade polis visade det sig att han också hade relativt mycket knark på sig.

Det var på tisdagskvällen som inringare larmade polisen om att mannen, som är i 30-årsåldern, hade något fuffens för sig vid fastigheten. En tillskyndande patrull fångade in mannen, och upptäckte då att han "innehar en sådan mängd narkotika som inte är ringa", skriver polisen på sin sajt.

Mannen riskerar nu åtal för narkotikabrott. (TT)

Världen

22 migranter, varav elva barn, har räddats från en sjunkande båt i Engelska kanalen, uppger den franska sjöfartsmyndigheten.

Migranterna fördes till Boulogne-sur-Mer i norra Frankrike och överlämnades till gränspolisen.

Sedan i januari har cirka 1 450 migranter räddats av brittiska eller franska kustbevakare – det är mer än dubbelt så många som försökte korsa Engelska kanalen under hela 2018, enligt officiella franska siffror som släpptes i måndags. (TT)

Brasiliens president Jair Bolsonaro vänder nu och säger att landet vill ta emot all ekonomisk hjälp som erbjuds från utlandet för att bistå släckningsarbetet vid bränderna som rasar i Amazonas. Men bara på villkoret att man själv får styra hur pengarna ska användas.

– Den brasilianska regeringen genom president Bolsonaro är öppen för att få ekonomiskt stöd från organisationer och till och med länder, säger presidentens talesperson Otávio Rêgo Barros.

– Den springande punkten är att dessa pengar, när de kommer till Brasilien, ska kontrolleras av det brasilianska folket, fortsätter han.

G7-ländernas ledare beslutade tidigare i veckan att skänka motsvarande 235 miljoner kronor till brandbekämpningen i Brasiliens Amazonas. Då sade Brasilien tack, men nej tack, med motiveringen att G7-ledarna med den franske presidenten Emmanuel Macron i spetsen skulle hålla sig till sina egna länder.

Men på tisdagen öppnade Bolsonaro för att diskutera stödet från G7-länderna, men bara om Macron bad Bolsonaro om ursäkt. (TT)

Myndigheter beordrar 670 000 personer att lämna sina hem i sydvästra Japan efter skyfall som kan orsaka skred, översvämningar och andra naturkatastrofer. Minst två personer har omkommit till följd av ovädret.

– Vi ser oöverträffade nivåer av kraftigt regn i städer där vi har utfärdat särskilda varningar, säger Yasushi Kajiwara vid Japans meteorologiska myndigheter under en presskonferens på onsdagsmorgonen, lokal tid.

Han uppmanar de människor som bor inom evakueringsområdena att agera innan läget blir värre.

Ytterligare en miljon personer uppmanas att lämna området.

Evakueringsbeslut utfärdas av lokala myndigheter i Japan, men är inte obligatoriska. (TT)

Den militära beredskapen har höjts sedan minst tre poliser dödades i explosioner i Gazaremsan sent på tisdagskvällen, uppger palestinska myndigheter. Ytterligare flera ska ha skadats.

Explosionerna inträffade vid två olika polisposteringar på Gazaremsan.

Iyad al-Bozom, talesperson för det Hamasstyrda inrikesdepartementet i Gaza, säger att man gör framsteg i utredningar av de båda explosionerna men vill inte lämna några detaljer. (TT)

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.