Nyheter

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Nyheter Artikeln publicerades
Foto: Johan Nilsson/TT

Misshandel och två sexuella ofredanden på Tosia Bonnadan.

Brand i Färlövsparken utanför Kristianstad.

Blekinge

Tidigt på söndagsmorgonen sammanställer polisen lördagens insatser i samband med Tosia Bonnadan Det handlar om en misshandel, två sexuella ofredanden samt fyra personer som är omhändertagna för fylleri.

Ingen person är gripen som misstänkt för misshandeln eller sexuellt ofredande. Misshandeln ska heller inte ha krävt akut sjukhusvård.

– Det har varit väldigt lugnt, sammanfattar Anton Scheid, jourförundersökningsledare vid polisen i Karlskrona, evenemangsdagen.

Skåne

Strax före klockan 03 på natten till söndagen kom larm om att det brann i Färlövsparken utanför Kristianstad.

– Det är en fullt utvecklad brand, säger Dan Svensson, inre befäl vid räddningstjänsten i Kristianstad, inledningsvis.

Byggnaden som brinner är gjord i trä och ganska stor, enligt Svensson.

– Det är väl någon typ av dansbana inne i den, säger han.

Räddningstjänst från Tollarp, Kristianstad och Arkelstorp är på plats och arbetar med branden.

Ambulans skickades också dit, men ingen person ska ha skadats.

– Man fick avbryta invändig släckning för att det var för varmt. Nu släcker man utifrån, säger Dan Svensson klockan 03.45.

Klockan 06 jobbar räddningstjänsten med eftersläckning i bjälklag.

– Man tittar så att det inte är några glödbränder där. Man har lyckats begränsa branden till den delen av byggnaden där det började, säger Dan Svensson då.

Han uppskattar att cirka en tredjedel av byggnaden är förstörd. I övriga delar ska byggnaden ha klarat sig även om det är rökskador.

– Vi kommer att vara kvar några timmar till och bevaka, säger Svensson klockan 06.

Brandorsaken är på söndagsmorgonen oklar. Polisen har spärrat av platsen för en teknisk undersökning.

Strax före midnatt ryckte räddningstjänst ut till en plats strax norr om Kollandsvik i Östra Göinge kommun.

Blixten ska ha slagit ner i ett träd på platsen varpå en mindre markbrand uppstod. Efter att bilister slog larm om röklukt ryckte räddningstjänsten från Sibbhult ut och kunde snabbt släcka.

Ingen person ska ha skadats

Sverige

Minst sex bilar har förstörts i en stor brand på en parkeringsplats i stadsdelen Gränby i Uppsala.

Strax efter midnatt, natt mot söndag, fick polisen in många samtal från vittnen som sett ett flertal ungdomar som sprang runt i det sammanlänkade bostadsområdet och sköt fyrverkerier "kors och tvärs". En bild som bekräftas av polisen.

– Vi var på plats med flera patruller så att räddningstjänsten skulle kunna släcka branden och kunna gripa någon, säger Daniel Ågren, RLC-befäl vid polisen i region Mitt.

Vid tvåtiden hade ännu ingen gripits, men polisen har säkrat spår på platsen och håller bland annat förhör med vittnen. Ungdomarna, som bedöms vara i tonåren, ska uppskattningsvis ha varit mellan tio och femton stycken.

Brottsrubriceringen är grov skadegörelse genom brand. (TT)

En man i 25-årsåldern har knivskurits i samband med ett bråk i Hageby i Norrköping vid 22.30 på lördagskvällen.

– Han ska ha fått en huggskada i ryggen och knivskada på arm och ben, säger Martin Detterström, vakthavande befäl vid polisen region Öst.

Enligt honom har sjukvården bedömt skadorna som allvarliga, men inte livshotande.

Patruller sökte i området men vid ettiden, natten mot söndag, fanns ingen misstänkt eller frihetsberövad.

– Eftersök och spårning blev utan resultat, säger Martin Detterström.

Teknisk undersökning har genomförts på brottsplatsen där avspärrningarna är hävda. Polisen har pratat med flera vittnen till händelsen. Den skadade mannen har inte kunnat höras ännu och det är fortfarande oklart vad som föranlett bråket.

Händelsen rubriceras som grov misshandel. (TT)

Världen

När ovädret Barry nådde USA:s fastland hade det tappat något i styrka och omklassificerades som storm. Men de svagare vindarna har lurat många Louisiana-bor tro att varningarna var överdrivna.

– Stormen har en lång väg kvar tills den lämnar staten... Kraftigare regn är på väg under natten, sade guvernören John Bel Edwards på en presskonferens och varnade invånarna för att slappna av:

– Tro inte att det värsta har dragit förbi. (TT)

Manhattan i New York drabbades på lördagskvällen av ett större strömavbrott. Fem timmar senare kunde de stora neonskyltarna vid Times Square tändas igen.

Strax före klockan sju på lördagskvällen, lokal tid, slocknade lamporna och luftkonditioneringen för 42 000 kunder på sydvästra Manhattan, bland dem flera hotell och teatrar. Bland de drabbade var de tiotusentals som just hade bänkat sig för att se Jennifer Lopez uppträda i Madison Square Garden.

Polis och brandkår larmades till flera adresser, där folk fastnat i hissar, och polisen fick hjälpa till att dirigera trafiken, då många trafikljus slocknat. Inga allvarliga skador eller incidenter har rapporterats.

Avbrottet orsakade även störningar i stadens tunnelbanetrafik. Lokaltrafikbolaget MTA varnade på Twitter invånarna för att bege sig ner i de underjordiska stationerna, och att hela stadens tunnelbanesystem påverkades av störningarna.

Strax efter midnatt, lokal tid, kunde elbolaget Con Edison meddela att alla kunder fått tillbaka strömmen. Orsaken till avbrottet var en brand i en transformator.

Strömavbrottet skedde samma datum, 13 juli, och nästan vid exakt samma klockslag som ett av New Yorks mest omfattade strömavbrott, som 1977 mörklade staden i mer än ett dygn. (TT)

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.