Nyheter

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Nyheter Artikeln publicerades
Foto: Johan Nilsson/TT

Balkongbrand i Kallinge. Två gripna för misshandel i skånska Klippan.

Blekinge

Tidigt på torsdagsmorgonen åkte räddningstjänst till Lindvägen i Kallinge. Larmet kom klockan 04.53.

Det ska ha brunnit på en balkong till en lägenhet i ett flerfamiljshus, enligt SOS Alarms händelseinformation. Branden ska även ha spridit sig vidare till ytterligare en balkong innan den kunde släckas, enligt Sveriges Radio P4 Blekinge som uppger att båda lägenheterna fick utrymmas.

Även ambulans och polis var på plats. Ingen person ska ha skadats fysiskt vid händelsen, enligt SOS.

Skåne

Vid 03-tiden på natten till torsdagen stoppades en bilförare i Borrby.

Mannen, som är i 50-årsåldern, ska ha haft 0,73 milligram alkohol per liter utandningsluft vid provtagningen. Det motsvarar 1,46 promille alkohol i blodet och han misstänks därför för grovt rattfylleri.

Polisen har under natten gripit två personer som misstänks för en misshandel i Klippan. Detta efter att en person ringt polisen om att en för hen känd man bankat på hens ytterdörr helt naken.

Den nakne mannen ska ha uppgett att han misshandlats och att gärningspersonerna tagit hans kläder. Mannen fördes till sjukhus med ambulans.

Sverige

Två mc-poliser attackerades av ett ungdomsgäng på onsdagskvällen. Överfallet skedde när poliserna tog matrast i Flemingsberg, i Huddinge utanför Stockholm, rapporterar Expressen.

Ungdomarna välte ena polismotorcykeln och kastade sten och blomkrukor mot poliserna, som klarade sig oskadda. Motorcykeln fick dock plåtskador.

Ingen har gripits, men polisen har säkrat bevis mot gärningsmännen.

– Det finns filmer från händelsen. Poliserna filmade dem, säger Fredrik Andersson, vakthavande befäl vid Stockholmspolisen.

Ärendet utreds som försök till våld mot tjänsteman och skadegörelse. (TT)

De telefoniproblem med företagsväxlar som Telia drabbats av, och som bland annat påverkat polisnumret 114 14, fortsätter utan lösning.

– Tyvärr så är det så att jag inte har några nya uppgifter, utan felsökning pågår och vi beklagar så klart alla drabbade, säger Magnus Limås, pressansvarig på Telia, vid 05-tiden.

Förutom 114 14 är det många nummer som börjar med 0771 som påverkas. Larmnumret 112 fungerar dock som normalt.

Bland dem som rapporterat omfattande problem sedan i går finns vårdcentraler och sjukhus inom Region Skåne samt myndigheter som Arbetsförmedlingen. Men man kan drabbas var som helst i landet.

– Geografiskt så spelar det ingen roll, det kan vara över hela Sverige, säger Magnus Limås. (TT)

Världen

Två personer har dödats då en man öppnade eld i en folkmassa på ett torg i staden Cuernavaca söder om Mexico City. Ytterligare minst två personer skadades uppger myndigheterna.

På filmsekvenser som har visats i mexikansk tv ser man hur den misstänkte skytten, som flyr platsen till fots, jagas av poliser. Han kunde senare gripas.

De två som dödades var fackföreningsledare i Mexikos största arbetarorganisation CTM.

CTM har sedan en tid tillbaka en konflikt med den konkurrerande fackföreningen NGS. Konflikten handlar om gatuförsäljares utrymmen på torget i Cuernavaca.

Precis före skotten hade CTM protesterat på torget efter att företrädare för NGS och myndigheterna hade diskuterat situationen för gatuförsäljarna. CTM:s företrädare var missnöjda med att de inte var inbjudna till det mötet. (TT)

Över tusen vapen beslagtogs på onsdagen i en bostad i ett av Los Angeles mer exklusiva områden, rapporterar CNN.

På flygbilder från platsen syns polisen inventera hundratals vapen, både handeldvapen och gevär. En talesperson för myndigheten ATF säger att man hade fått ett anonymt tips om att någon sålde vapen på platsen.

Förutom vapnen hittades utrustning för att tillverka skjutvapen. (TT)

Den venezuelanske oppositionsledaren Juan Guaidós andreman, Edgar Zambrano, har gripits av landets underrättelsetjänst.

Guaidó fördömer gripandet på Twitter , där han skriver att regimen har kidnappat nationalförsamlingens förste vicepresident.

På onsdagen kom även beskedet att ytterligare tre oppositionspolitiker kan ställas inför rätta efter att ha stött förra veckans misslyckade försök att avsätta president Nicolás Maduro.

I tisdags förlorade sju oppositionella parlamentsledamöter sin åtalsimmunitet efter att Högsta domstolen meddelat att de kan åtalas.

Enligt riksåklagare Tarek William Saab omkom sex personer i samband med våldsamheterna mellan demonstranter och militären förra veckan. Ytterligare många skadades och över 200 personer greps. (TT)

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.