1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Polisen utreder misstänkt människorov i Karlskronaområdet. Brand i soprum i Olofström.
Foto: Johan Nilsson/TT

Blekinge

En ung man ska ha misshandlats i Karlskrona av flera personer under natten till annandag påsk. Händelsen uppges ha inträffat vid 01-tiden med start på Kungsmarken.

– Man slet in en person i en bil, misshandlade honom och lämnade av honom i höjd med Nättraby, säger Michael Hesselberg, jourförundersökningsledare vid polisen i Karlskrona.

Mannen, som är född i början av 2000-talet, fördes till sjukhus. Skadeläget är oklart.

– Vi har inte kunnat prata med honom än så länge, säger Hesselberg strax efter klockan 05.

Brottsrubriceringen är människorov alternativt grov misshandel. Tidigt på måndagsmorgonen är ingen person misstänkt.

Sent på påskdagens kväll kom larm om en brand i ett fristående soprum på Ekeryd i Olofström.

SOS Alarm fick uppgift om händelsen vid Berzeliusvägen klockan 23.13.

Räddningstjänst skickades till platsen, men ingen ambulans. Släckningsarbetet påbörjades och ska ha gått snabbt.

– Det mesta är släckt, säger Peter Kjällkvist, presstalesperson vid polisen i region syd, klockan 23.25.

Utrymmet ventilerades ur på rök. Räddningstjänsten räknar med att vara kvar till 00.30-tiden, enligt SOS Alarms händelseinformation.

Ett träd tog eld vid Yttre Tång strax norr om Fågelmara på påskdagens kväll. Räddningstjänsten larmades dit strax efter klockan 22.

– Man har eldat under dagen och under kvällen hade det börjat brinna i ett gammalt träd som stod där man eldat. När vi är där märker vi att det ligger glöd vid stenar och allt möjligt runt omkring, så vi gör en släckning, säger Torbjörn Svensson, insatsledare vid Räddningstjänsten östra Blekinge, klockan 23.10.

Då räknar han med att personal från Jämjö kommer att vara kvar cirka en timme på platsen.

– Det var lite rök och lågor ganska långt upp i trädet. Det var ihåligt så det har stigit upp som genom en skorsten, säger Svensson.

Sverige

Fem personer har gripits efter ett personrån i Örebro under söndagskvällen.

En man i 20-årsåldern rånades, efter rånet åkte de nu gripna i en bil mot Västmanland. Efter att polisen stängt av en del av E18 kunde fem personer gripas utanför Köping.

De är misstänkta för bland annat grovt rån, grovt olaga hot, övergrepp i rättssak och grovt vapenbrott, enligt polisen.

– Tillvägagångssättet gör att vi behandlar det som ett grovt brott, men vi vill inte gå in på några detaljer i nuläget, säger Jens auf der Heide, vakthavande befäl vid Örebropolisen. (TT)

Världen

Antalet döda i attackerna i Sri Lanka fortsätter att stiga, till 290. Omkring 500 är skadade, uppger en talesperson för polisen.

Gärningsmännen riktade in sig på påskfirande kyrkobesökare och hotell som är populära bland utländska gäster och attackerna på påskdagen har nu krävt minst 290 liv och omkring 500 skadade personer, uppger polistalespersonen Ruwan Gunasekera. (TT)

Minst 17 personer har dödats och 13 personer saknas efter att ett jordskred begravit åtta hus tidigt på söndagen i sydvästra Colombia.

Sökandet pågår efter personer som kan ha hamnat under massorna.

Jordskredet utlöstes av häftiga regn som svept ned över landet de senaste veckorna. Det är vanligt med jordskred i Colombia under regnperioden. (TT)

Två personer sköts till döds och fyra turister kidnappades när beväpnade män slog till mot hotellkomplexet Kajuru Castle sex mil sydöst om staden Kaduna i Nigeria.

En av de döda var en brittisk hjälparbetare, den andre en nigerisk man. Turisterna som fördes bort uppges också vara nigerianer.

I Kaduna, som också är namnet på delstaten, har kidnappningar blivit ett växande problem, där kriminella som tidigare fokuserat på boskapsstölder bytt inriktning. (TT)

Minst elva maliska soldater har dödats i en attack av misstänkta jihadister i den sydvästra delen av Mali, uppger landets försvarsdepartement.

Tidigare hade en försvarskälla angett dödstalet till minst tolv soldater.

Attacken mot den militära posteringen i Guiré, ett 30-tal mil norr om huvudstaden Bamako, skedde vid femtiden på söndagsmorgonen.

– Terroristerna kom från skogen. De hade motorcyklar och mindre lastbilar. De brände fordon och tog med sig några, säger AFP:s källa.

På lördagen dödades en soldat i FN:s fredsbevarande styrkor av en mina i centrala Mali. (TT)