1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Sexuellt ofredande och misshandel i Karlshamns kommun i natt.
Foto: Johan Nilsson/TT

Blekinge

En man i 35-årsåldern misstänks ha ofredat en kvinna sexuellt på ett uteställe i Karlshamn på natten till påskdagen. Mannen ska vara nästan dubbelt så gammal som kvinnan.

– Han tar på henne oönskat. Hon visar tydligt att hon inte är intresserad, men han fortsätter ändå, säger Thomas Boking, jourförundersökningsledare vid polisen i Karlskrona.

Ordningsvakter tillkallades och även polis.

Händelsen inträffade klockan 01.40.

En ung kvinna ska i natt ha blivit puttad så att hon slog i huvudet utanför en krog i centrala Karlshamn. Polisen larmades klockan 00.41.

– Det har blivit en diskussion och en man puttar en kvinna i bröstet så att hon snubblar och slår huvudet i en trottoarkant, säger Thomas Boking, jourförundersökningsledare vid polisen i Karlskrona.

Kvinnan, som är i 20-årsåldern, behövde sjukhusvård efter händelsen. Brottsrubriceringen är misshandel. Den misstänkte mannen är i 25-årsåldern.

Och på en privat fest i Mörrum ska en ung man ha misshandlat en annan man i natt. Polisen fick kännedom om händelsen klockan 01.50.

– En person har blivit slagen i ansiktet med knuten näve, säger Boking.

Båda männen är i 18-årsåldern.

Skåne

Två män i 20-årsåldern som skottskadades i Helsingborg i natt har avlidit av sina skador, meddelar polisen.

De två fördes till sjukhus med mycket allvarliga skador.

Polisen larmades till platsen strax efter midnatt, där de två männen hittades.

Ett område har spärrats av och vid tretiden på natten mot påskdagen pågick en brottsplatsundersökning av polisens tekniker. Enligt TT:s fotograf på plats undersöks bland annat en bil som finns innanför avspärrningarna.

För att öka tryggheten har polisen ökat sin närvaro i området. (TT)

På natten till påskdagen började det brinna i gamla skolbyggnader i Vesslarp mellan Glimåkra och Lönsboda. Larmet kom klockan 01.46. Räddningstjänst åkte till platsen.

– Båda huvudbyggnaderna var övertända när de kom fram. Det var inte så mycket att rädda utan man håller på att begränsa för att förhindra spridning till skog och mark. De låter det som är kvar brinna ner under kontrollerade former, säger Dan Svensson, inre befäl vid räddningstjänsten i Kristianstad.

Ingen person ska ha skadats vid branden.

Räddningstjänstpersonal från Lönsboda, Broby och Osby arbetar på platsen och man räknar med att vara kvar under flera timmar under natten.

– Det är en gammal skola från början. Och det har varit hvb-hem, men jag tror inte att det är någon verksamhet där nu, säger Dan Svensson.

Världen

En serie blodiga bombdåd har inträffat i Sri Lanka. Minst 52 människor har dödats i detonationer vid flera kyrkor och hotell.

Många människor ska ha besökt kyrkorna i samband med påskfirandet när explosionerna inträffade. Siffrorna över antalet döda och skadade varierar. Nyhetsbyrån AFP rapporterar om minst 52 döda, med hänvisning till polisen. En talesman för ett sjukhus i huvudstaden Colombo uppger för Reuters att minst 280 personer har skadats i samband explosionerna.

Enligt polisen i landet rör det sig om sex explosioner som inträffat. Totalt ska tre kyrkor och tre hotell ska ha drabbats. Rapporter om explosioner har kommit från huvudstaden Colombo och staden Negombo några mil längre norrut. Enligt BBC ska explosioner även ha skett i Kochchikade, norr om Negombo, och i Batticaloa på landets ostkust.

Runt tio procent av landets i huvudsak buddhistiska befolkning är kristna.

Utrikesdepartementet uppger att det känner till explosionerna.

– Sveriges ambassad i New Delhi och konsulatet i Colombo står i kontakt med lokala myndigheter. Vi har inga uppgifter om drabbade svenskar i nuläget, men vi uppmanar svenskar på plats att höra av sig till sina anhöriga och följa lokala myndigheters råd, säger Diana Qudhaib vid UD:s presstjänst för TT. (TT)

Raket- och artillerield samt ett flertal explosioner har under tidiga natten mot söndag hörts i Libyens huvudstad Tripoli.

Strider mellan regeringstrupper och krigsherren Khalifa Haftars Libyens nationella armé pågick under hela lördagen. Vid midnatt stängde myndigheterna stadens enda fungerande flygplats, med motiveringen att flygsäkerheten inte kunde garanteras.

Enligt myndigheterna är flygplatsen inte skadad av de pågående striderna. (TT)

Det styrande militärrådet i Sudan har kommit överens med den stora proteströrelsen i landet om att fortsätta förhandla om en övergång till civilt styre.

– Vi har enats om att försöka nå en lösning som båda sidor är nöjda med, så att ett fredligt maktövertagande kan ske, säger Siddiq Yousef, en av proteströrelsens ledare.

Det är oklart om den största protestgruppen SPA kommer att presentera ett eget civilt råd under söndagen, vilket tidigare sagts. (TT)