Nyheter

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Nyheter Artikeln publicerades
Foto: Johan Nilsson/TT

I Kallinge brann en bil och i Karlskrona eldhärjades en moped. Intresset för svensk potatisodling minskar och tv-serien Games of Thrones lockade rekordpublik. Här är nattens händelser.

En ung man har gripits, misstänkt för att ha satt en personbil i brand i Kallinge strax före klockan 02 på tisdagen.

Ungefär en kvart tidigare larmades räddningstjänsten om fordonsbrand vid Spandeltorpsskolan i Karlskrona. Här ska det ha rört sig om en moped.

 

Sverige

Intresset för att odla potatis i Sverige har dalat de senaste två decennierna. Nedgången ligger på runt 35 procent och förklaringen är främst att potatisen inte är lukrativ nog, skriver tidningen ATL.

Men i och med att odlingen av ekologisk potatis nästan har fördubblats på tio år så har också skördevolymen minskat.

– Hektarskörden är markant lägre än vid konventionell produktion, säger Gustaf Svenungsson, utredare på Jordbruksverket, till tidningen. (TT)

Världen

Den franske miljardären François-Henri Pinault lovar att skänka 100 miljoner euro, motsvarande en dryg miljard kronor, till återuppbyggandet av eldhärjade katedralen Notre-Dame.

Pinault, vd för holdingbolaget Kering, skriver i ett uttalande till nyhetsbyrån AFP att pengarna ska gå till att helt och hållet bygga upp Notre-Dame igen. Pengarna ska betalas ut från familjens investeringsbolag Artemis. (TT)

Premiäravsnittet av fantasyserien "Game of thrones" sågs av 17,4 miljoner tittare i USA. Nytt rekord för serien, enligt tv-bolaget HBO.

Det tidigare mest sedda avsnittet, avslutningen på säsong sju som sändes för två år sedan, sågs av 16,9 miljoner amerikanska tittare.

"Game of thrones" har däremot en bit upp till den amerikanska fotbollsfinalen Super Bowl och Oscarsgalan, som lockade 98 respektive 29,6 miljoner tittare tidigare i år. (TT)