1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Älgkrock på E22 vid Mörrum. En till sjukhus efter att bil voltade på riksväg 11 i Skåne.
Foto: Johan Nilsson/TT

Blekinge

Det var vid 22-tiden på söndagskvällen som en trafikolycka inträffade på E22 i höjd med trafikplats Mörrum östra. Två personbilar ska ha kolliderat med en älg.

Vägen stängdes av i riktning mot Karlshamn och trafiken leddes inledningsvis om via trafikplats Mörrum östra.

Räddningstjänsten uppger att älgen touchade den ena bilens vindruta. Sedan fick den andra bilen, som åkte bakom den första, älgen mitt i fronten varpå vindrutan och motorhuven trycktes in.

Inga personer har skadats fysiskt, enligt räddningstjänsten som var på plats tillsammans med polis och ambulans. Räddningstjänsten tog bort bildelar från vägen.

E22 öppnades och till en början var det begränsad framkomlighet på platsen. Vid klockan 23.15 uppgavs trafiken flyta på som vanligt igen.

Skåne

En singelolycka med personbil inträffade på riksväg 11 mellan Veberöd och Sjöbo tidigt på måndagsmorgonen.

Larmet om olyckan, som ska skett i riktning mot Sjöbo, kom strax efter klockan 04.30. Polisen uppger att bilen voltat och ligger på taket.

Räddningsfordon och polis skickades till platsen. En person har förts till sjukhus med ambulans, enligt SOS Alarms händelseinformation.

Polisen uppger att en kvinna var ensam i bilen. Hon ska ha kunnat ta sig ut ur bilen på egen hand och misstänks för drograttfylleri.

Vägen stängdes av och Trafikverket rekommenderade trafikanter att istället köra via Vomb, väg 104 och Sjöbo. Prognosen för när vägen kunde öppnas igen sattes till klockan 05.30.

Vid klockan 05.10 meddelade Trafikverket att det var begränsad framkomlighet på platsen. Men klockan 06 var det helt öppet igen, enligt myndigheten.

Och klockan 06.15 var bilen bärgad, uppger polisen.

Sverige

Ett flerfamiljshus i Skarpnäck i södra Stockholm evakuerades under söndagskvällen på grund av brand i en lägenhet. Larmet kom strax före klockan 22.

Totalt 17 personer evakuerades, de flesta av dem genom fönster.

– Branden är under kontroll och släckt, eventuellt är det en del rök kvar i trappuppgången, säger Henrik Jynnesjö, ledningsbefäl vid Storstockholms brandförsvar, till TT vid midnatt.

De flesta av de boende kommer att kunna återvända till sina lägenheter, uppger räddningstjänsten. (TT)

Polisen i Nyköping fick strax efter midnatt larm om att tre män skar sönder kapell till parkerade lastbilar vid Nyköpingsbro för att stjäla föremål ur lasten, uppger myndigheten på sin webb.

Gärningsmännen hann lämna platsen i bil innan polisen hann fram, men de stoppades inom kort vid en trafikplats. De tre männen greps misstänkta för stöld. (TT)

Den stora Nobeldagen är här, men alla verkar inte känna av den högtidliga stämningen. Natten till måndagen greps nämligen en man misstänkt för skadegörelse vid Stadshuset i Stockholm – platsen för Nobelfesten.

– Han misstänks för grov skadegörelse, för att med hjälp av någon sorts färg ha skadat minst en staty och Stadshuset. Jag har inte omfattningen i nuläget, säger polisens presstalesperson Towe Hägg.

Skadegörelsen uppmärksammades av en ordningsvakt som tillkallade polis. Mannen greps omkring en kilometer därifrån. (TT)

Världen

Minst 13 personer omkom och 20 skadades när en buss med basketspelare ombord välte i Colombia.

Olyckan inträffade mellan samhällena Calima el Darien och Yotoco omkring 45 mil sydväst om huvudstaden Bogotá. Myndigheterna utreder om den kan ha orsakats av fel på bromsarna.

– Det är en kurvig väg och självklart kan ett möjligt haveri i bussens mekaniska system ha lett det här, säger polischefen Wilson Gonzales. (TT)

Runt 1 200 asylsökande i australiska flyktingläger stämmer landet i två separata grupptalan.

Australien anklagas för tortyr och brott mot mänskliga rättigheter.

Gruppens advokater hävdar att flyktingarna, som är placerade på ön Manus i Papua Nya Guinea och i Nauru, har fängslats godtyckligt och att de inte får ordentlig vård, vilket kan utgöra brott mot mänskligheten.

Flera människorättsgrupper och läkare bedömer att flyktingarnas situation är inhuman. FN och läkarorganisationer har nyligen varnat om att många är deprimerade på Nauru, med många självmordsförsök och barn som lever i en desperat situation.

Enligt Australiens premiärminister Scott Morrison skulle fler uppmuntras att ta sig till Australien om personerna i flyktinglägret släpptes in i landet. (TT)

Läs mer

Karlskrona

Upprörda invånare tog ställning för Folkets hus

Vill få svar på samlingslokalens framtid

Ronneby

Avgjort om betalning till politiker

Överklagan avslogs efter beslutet för snart två år sedan

Coronavirus

Region Blekinge: Ytterligare covidfall har konstaterats

Statistiken har uppdaterats

Medan du sov

Medan du sov: Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

En natt utan större polisiära händelser i länet.

Bostad

Hotellägaren bor på 450 kvadratmeter

”Många tror det är en gammal skola”

Näringsliv

Klart: Han blir ny regionchef för Svenskt näringsliv i Blekinge

”Ser verkligen fram emot att träffa och lyssna på företagare”