1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Skadegörelse mot bränslepump utmed E22. Mc-förare avliden i olycka i Tomelilla kommun.
Publicerad 9 oktober 2018
Foto: Johan Nilsson/TT

Blekinge

Ett tiotal liter diesel ska ha läckt från en bränslepump på macken Preem vid Galtsjön utmed E22.

Polisen i Karlskrona misstänker att någon har skadat pumpen. Brottsrubriceringen är skadegörelse och presstalespersonen i region syd uppger senare att en slang skurits av.

Händelsen initierades som ett larm om utsläpp strax före klockan 01 på natten till tisdagen. Räddningstjänsten var på plats och sanerade.

Ingen person är misstänkt tidigt på tisdagsmorgonen.

Skåne

En motorcyklist avled efter en olycka på väg 1589 mellan Kullstorp och Eljaröd Kyrka i Tomelilla kommun på måndagskvällen.

Larmet om olyckan kom strax efter klockan 18. Mc-föraren, en man i 40-årsåldern, fördes med ambulans till Lunds lasarett. Men han avled till följd av skadorna.

Polisen har underrättat anhöriga om dödsfallet.

En personbil ska också ha varit inblandad i olyckan, men det är ännu oklart vad exakt det är som hänt. Personen i bilen är oskadd.

Enligt polisen ska motorcyklisten ha kolliderat med personbilen, men det är något som räddningstjänsten inte kunde bekräfta på måndagskvällen.

Polisen har startat en utredning kring olyckan.

Vägen var helt avstängd under räddningsarbetet.

En brand har rasat i en radhuslänga på Linero i Lund under natten. Larmet om branden kom vid 02.14.

– Huset är helt utbränt och det som inte är nedbrunnet är rökskadat, så det är stora skador på den här fastigheten. Det är en radhuslänga och en lägenhet är helt utbränd. Den var tom när det började, säger Magnus Lefèvre, vakthavande befäl vid polisregion Syd, till TT.

Polisen har varit i kontakt med den person som är skriven på adressen, som inte var hemma när branden bröt ut.

Branden bedöms vara anlagd.

– Den utreds som grov mordbrand och det kommer att bli en avspärrning och teknisk undersökning så fort det är möjligt, säger Magnus Lefèvre.

Alla bostäder i längan evakuerades under natten. Släckningsarbetet fortsätter under morgonen, men det finns inte längre någon risk att branden sprider sig.

Ingen har skadats i branden. (TT)

Sverige

En man gick runt med kniv i Stavre i Trollhättan på måndagskvällen.

– Han gjorde utfall mot två personer. Men ingen är skadad, säger Per Sahlgren, vakthavande befäl vid polisen i region väst.

Polisen larmades klockan 21.46 och mannen greps klockan 21.59.

– Han har kniven i handen och vi säkrar honom där, säger Sahlgren.

Mannen, som är född på 1990-talet, var efterlyst och skulle avtjäna ett fängelsestraff på en månad.

Polisen utreder ett misstänkt grovt vapenbrott efter att boende i Angered i Göteborg hört två kraftiga smällar vid klockan 23.30 på måndagskvällen, skriver Göteborgs-Posten.

Polisen har hittat en tomhylsa vid platsen.

– Där är också en bil som man har hittat ett kulhål i, säger Per Sahlgren, vakthavande befäl vid polisregion Väst, till tidningen.

Bilen är beslagtagen och platsen är avspärrad för polisens tekniska undersökning. (TT)

Världen

Teleskopet Hubble har tvingats gå ner i säkerhetsläge på grund av problem med styrningen av mänsklighetens stora öga i rymden. I värsta fall får teleskopet gå i "halvpension" i väntan på nästa generation.

Nödläget började med ett gyroskop som fallerade i förra veckan. Och i helgen började ett gyro till krångla.

"Säkerhetsläget försätter teleskopet i en stabil konfigurering tills markkontrollen kan korrigera detta", heter det i en kommuniké från Nasa.

För att styra Hubble på bästa sätt behövs tre gyro i drift. Teleskopet klarar sig på ett eller två gyro, men kan då inte arbeta lika avancerat.

Hubble skickades upp i rymden 1990, och har sedan dess sänt tillbaka ovärderliga bidrag för människans bild av universum. 2009 skickades astronauter för att serva teleskopet, men att komponenter skulle börja ge upp vid det här laget är inte oväntat. (TT)

EU:s konkurrensmyndigheter har lagt ner den utredning om brott mot konkurrensreglerna som inleddes med gryningsräder mot teleoperatörer i Sverige i våren 2017.

"Det finns inte tillräckliga skäl att fortsätta denna preliminära utredning", heter det i ett pressmeddelande från EU-kommissionen.

Mobiljättarna 3, Tele 2, Telia och Telenor fick oaviserade besök den 25 april förra året. Misstankarna gick ut på att företagen ägnat sig åt verksamhet som har begränsat konkurrensen på den svenska konsumentmarknaden, i strid med EU:s regler.

Men utredarna har alltså inte hittat tillräckliga tecken på att detta stämmer för att fortsätta processen. (TT)

Per-Johan Thörn WistrandSkicka e-post
TT
Stina ZinsmeisterSkicka e-post
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.