Nyheter

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Nyheter Artikeln publicerades
Foto: Johan Nilsson/TT

Bil in i lyktstolpe i Karlshamn. Man misstänkt för stöld och vapenbrott i Karlskrona.

Blekinge

Det var strax före klockan 06 på måndagsmorgonen som polis larmades till ett hotell i Karlskrona. En man i 20-årsåldern uppgavs ha stulit mat.

När han sedan visiterades hittade polis narkotika samt en tårgasspray. Mannen är nu misstänkt för brott mot vapenlagen, narkotikabrott och stöld.

Sent på söndagskvällen kom larm om en singelolycka med personbil i Karlshamn.

SOS Alarm fick uppgift om händelsen på Länsmansvägen klockan 23.17. Räddningstjänst, polis och ambulans åkte till platsen.

En bilförare ska ha kört in i en lyktstolpe efter att ha väjt för ett rådjur, enligt räddningstjänsten. Ambulanspersonal kontrollerade föraren som inte ska ha behövt åka med till sjukhus.

Räddningstjänsten sanerade efter att bilen läckt olja. Polis var kvar och väntade in bärgare.

Skåne

Räddningstjänsten ryckte ut till en brand i en livsmedelsbutik på Fagerängen i Trelleborg sent på söndagskvällen. Men byggnaden kunde inte räddas.

Polisen rubricerar händelsen som grovt rån och grov mordbrand.

Larmet kom klockan 23.22. Branden ska ha varit kraftig och fullt utvecklad i delar av lokalen inledningsvis.

Så fort räddningstjänsten kom fram startades en insats med rökdykare som letade efter eventuella personer i byggnaden. Men ingen hittades där inne. Och rökdykarna fick lämna byggnaden när branden ökade i styrka, berättar räddningsledare Martin von Gertten.

En man som tidigare ska ha befunnit sig inne i byggnaden anträffades utanför den och har förts till sjukhus med ambulans, enligt Räddningstjänsten syd som uppger att han var vaken och talbar.

Polispatrull har åkt till sjukhuset för att förhöra mannen och det är till en början oklart huruvida han är skadad och om han är inblandad på något sätt, enligt polisen.

En man har förts till sjukhus efter att en bil kraschat rakt in i ett hus i Klippan vid 23-tiden på söndagskvällen.

En annan person som befann sig i bilen försvann från platsen efter kraschen.

– Det är okänt varför bilen kraschade in i huset och vi har hundar som just nu letar efter personen för att fråga vad som hänt. Vi vet inte om personen försvann för att hämta hjälp eller om det rör sig om en smitning, säger Calle Persson, vakthavande befäl vid polisregion Skåne.

Det är oklart hur allvarligt skadad mannen är, men ingen i det påkörda huset skadades.

– Det behövs göras en besiktning av huset i dagsljus, för tillfället vet vi inte hur förstört det är, säger Calle Persson. (TT)

Sverige

Två män har gripits misstänkta för mordet på en 17-årig man i samband med ett bråk med flera inblandade i stadsdelen Kvarngärdet i Uppsala under söndagskvällen.

Mannen hittades skadad utomhus och fördes snabbt till sjukhus där han avled.

– Han var illa däran och tycks vara knivskuren. Han hämtas ganska snabbt upp av ambulans och förs till Akademiska sjukhuset, där han kort efter att han anländer avlider till följd av skadorna, säger Per Bjurström, befäl vid polisen ledningscentral i region Mitt.

När polisen kom fram efter att ha larmats vid 21.29 på söndagen befann sig flera personer på platsen som gav vittnesmål till polisen.

Vid 04-tiden på måndagsmorgonen hade polisen gripit två misstänkta för mordet.

– Vi har gripit två personer i 20-årsåldern, en är anhållen och den andra är fortfarande gripen. Gripandena har gått lugnt till och har föranletts av utredningsåtgärder som vidtagits under natten i ärendet, säger Per Bjurström. (TT)

Världen

Minst fem personer har omkommit i den serie jordskalv som drabbade den indonesiska turistön Lombok med omnejd under söndagen.

– Hittills har fem människor omkommit och mängder av människor har skadats. Vi samlar fortfarande information om exakta antal. säger Agung Pramuja vid det lokala räddningsverket.

Flera patienter har fått lämna ett sjukhus på grannön Sumbawa där stor förstörelse befaras.

Stora delar av Lombok har drabbats av strömavbrott enligt Sutopo Purwo Nugroho, talesperson för Indonesiens räddningsverk. Han har twittrat bilder på förstörda vägar och en stor brand som brutit ut i en by på Sumbawa.

Flera människor på Lomboks östra delar tillbringar natten i provisoriska tält i stället för att åka hem.

– Strömmen är av till på morgonen. Som tur är skadades ingen men människor är fortfarande chockade, säger Ujip Udin som bor i området. (TT)

Den kraftiga skogsbrand som orsakat att delar av nationalparken Yosemite i USA har varit avstängd är under kontroll.

Mer än 3 000 personer har bekämpat den så kallade Ferguson-branden som har bränt över 39 000 hektar sydväst om parken sedan den 13 juli, meddelar Kaliforniens myndighet för skogs- och brandskydd, Cal Fire.

Enligt myndigheterna har svalare väder och avtagande vind underlättat släckningsarbetet de senaste dagarna.

En del av Yosemite var stängd under nästan tre veckor på grund av branden men öppnades igen i tisdags, även om flera vägar var fortsatt stängda under helgen och rök låg kvar över området. (TT)