Nyheter

Här är nattens händelser - lokalt och i omvärlden

Blekinge Artikeln publicerades
Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Arkivbild.

En bil brann i natt i Karlshamn.

En bil brann under natten på Fridhemsgatan i Karlshamn.

Den som larmade om branden ska ha sett folk springa från platsen, enligt Simon Älgne på räddningstjänsten.

–Bilen som stod jämte fick vissa mindre skador, säger Carina Berggren, inre befäl på polisen.

Polisen skriver en anmälan om skadegörelse genom brand men har ingen misstänkt. Larmet kom vid midnatt.

Sverige

Två personer hittades allvarligt skadade efter ett bråk i Brandbergen utanför Stockholm i natt.

En av dem, en 24-årig man, avled under natten på sjukhuset av sina skador.

– Den andra personen är en kvinna i 30-årsåldern, hon är allvarligt skadad, säger Lena Baakki, vakthavande befäl på Stockholmspolisen.

Polisen fick ett samtal strax efter midnatt om att det var bråk i Brandbergens centrum. När patrullen kom dit hittades de två skadade.

Det finns gott om vittnen men polisen kan inte ge några ytterligare kommentarer kring huruvida mannen och kvinnan kände varandra eller om det finns någon misstänkt.

– Vi kan i nuläget inte avslöja mer än så, men det var inte skjutvapen inblandade, så mycket kan jag säga, berättar Lena Baakki. (TT)

En förundersökning om misstänkt mord alternativt dråp har inletts efter att en man har hittats död i en avloppsbrunn i Linköpings kommun, enligt polisen.

– När räddningstjänst kom på plats så fick de upp honom. Och påbörjade återupplivningsförsök men han var död sedan tidigare, säger Torbjörn Lindqvist, vakthavande befäl på polisen.

Det är oklarheter kring hur mannen avlidit och hur han hamnat i avloppsbrunnen. Enligt polisen var det en person på den intilliggande gården som såg hur en kroppsdel stack upp ur brunnen och slog larm. (TT)

Under loppet av en halvtimme sattes två bilar i brand i Västra Frölunda natten till onsdagen – ett dygn efter massbränningen i samma område.

– Bilarna ligger precis intill stora hyreskomplex och det förelåg stor spridningsrisk, särskilt till andra bilar, säger Johan Ljung, vakthavande befäl vid polisregion Väst.

Ytterligare två bränder inträffade i regionen sent på tisdagskvällen. Strax före 23.30 sattes en bil i brand i Mölndal utanför Göteborg.

Bara minuter senare gick larmet igen, den här gången en bilbrand i Borås.

– Det är samma tillvägagångssätt som de tidigare bränderna, man har slängt något på bilarna och så har de börjat brinna, säger Johan Ljung, vakthavande befäl vid polisregion Väst.

Det är dock oklart om bränderna har något samband med massbränningen av bilar under måndagskvällen i Trollhättan och Göteborg.

– Det är bara en bil på varje ställe och känns mer random, men det är svårt att säga om det rör sig om samma gäng. Det är tyvärr inte helt ovanligt med bilbränder, säger Johan Ljung. (TT)

Världen

I strålkastarljus har sökandet efter överlevande pågått hela natten runt den kollapsade Morandibron i Genua, Italien.

Antalet offer är ännu osäkert, men Italiens inrikesminister Matteo Salvini säger "ungefär 30 döda och många allvarligt skadade".

Både ett oväder och pågående arbeten kan ha bidragit till katastrofen. Men experter talar också om att bron kan ha varit dåligt konstruerad. Den designades av den hyllade Riccardo Morandi på 1960-talet. (TT)

Ett bälte med giftiga, blommande rödalger utanför Florida har tagit död på tonvis med fisk och fått turisterna att fly stränder längs drygt 20 mil kust i delstaten i USA.

Algblomningen har även förgiftat delfiner, sjökor, sköldpaddor och till och med bidragit till att en valhaj dött, skriver The Washington Post.

Rödalger samlas utanför kusten under större delen av året, men den kraftiga algblomningen de senaste två månaderna förbryllar forskarna. (TT)

En stor utredning har funnit trovärdiga anklagelser om sexuella övergrepp på barn utförda av fler än 300 präster i delstaten Pennsylvania i USA. Fler än 1 000 offer har identifierats – men det lär finnas fler.

Det rör sig om övergrepp som misstänks ha utförts under 70 år och som mörkats av katolska kyrkan i den amerikanska delstaten.

"Vi tror att det verkliga antalet barn, vars uppgifter har försvunnit eller som var för rädda för att någonsin träda fram, uppgår till flera tusen", står det i utredningsrapporten som är på 1 400 sidor och som offentliggjordes på tisdagen.

Flera misstänkta har försökt stoppa rapporten, men åklagare, målsägarbiträden och nyhetsmedier har pressat på för att den skulle bli offentlig, något som delstatens högsta domstol också beslutade förra månaden, med undantag för att några namn har maskats.

Biskopen i Harrisburg har inför offentliggörandet lovat att ansvariga präster som fortfarande är i tjänst ska vägras tillträde till stiftets byggnader och berövas "ärevördiga positioner".

Åklagarmyndigheten har dock anklagat stiftet för att försöka stoppa utredningen. (TT)

Paleontologer i Utah har hittat en tidigare okänd variant av pterosaurie. Det fossila skelettet tros dessutom vara det mest kompletta hittills av de flygande varelserna.

Den kallas Caelestiventus hanseni och kan ha varit jämförbar med en människa i storlek. Vingspannet beräknas till 1,5 meter. Exemplaret som nu visats upp verkar ha försmäktat när en oas i den dåvarande öknen i området torkade ut.

Pterosaurierna var samtida med många dinosaurier. (TT)