Här är den goda maten
Nässelgnocchi med ramslökspesto och nässelchips
Det här behöver du:
200 gram nässlor, repade och sköljda
800 gram potatis
1 stort ägg
½ msk salt
4-5 dl vetemjöl
2 msk rapsolja + 2 msk rapsolja
Så här gör du:
* Skölj nässlorna och förväll ca 1-2 min, plocka upp dem med hålslev, låt svalna och krama ur överflödigt vatten. Hacka nässlorna.
* Skrubba och koka potatisen.
* Skala och pressa potatisen.
* Tillsätt nässlor, ägg och salt
* Blanda ner mjölet lite i taget till en deg. Mängden mjöl kan bero på potatissorten.
* Koka upp vatten och salt i en stor gryta.
* Forma gnocchidegen med mjöliga händer till runda små bollar, ca 1,5 cm i diameter.
* Koka i omgångar 1-2 min tills de flyter upp till ytan. Häll över 2 msk rapsolja över de nykokta gnocchin, servera med ramslökspesto och mer riven västerbottenost.
Ramslökspesto
Det här behöver du:
1 bunt ramslök
1 dl pumpakärnor eller solroskärnor
1-2 dl riven västerbottenost eller annan smakrik ost/ostrester.
½-1 tsk salt
2 krm peppar
1 tsk äppelcidervinäger
1-2 deciliter rapsolja
Så här gör du:
* Mixa ramslök, pumpakärnor först, tillsätt resterande ingredienser och fortsätt mixa till önskad konsistens.
* Smaka av. (det är svårt att veta hur stark ramslöken är, du kan behöva modifiera mängden)
Nässelchips
* Repa av nässelblad.
* Lägg på bakplåtspapper fyll en ugnsplåt.
* Massera in nässelbladen lite rapsolja, strö över flingsalt.
* Sätt i ugnen på 150 grader 10-20 min beroende på hur späda nässelbladen är.
Friterade syren-, fläder- eller maskrosblommor
Det här behöver du till frityrsmeten:
2, 5 deciliter öl, bubbelvatten eller liknande
250 gram mjöl
1 msk råsocker
4 st äggulor
4 st ägg vitor, vispade till hårt skum
Syrenblommor, fläderblommor, maskrosor.
Så här gör du:
*Dela äggen och blanda allt utom äggvitan till en deg/smet. Låt vila i 30 minuter.
* Blanda i den hårt vispade äggvitan.
* Hetta upp olja i en stekpanna med höga kanter ca 2 cm olja. Doppa syrenklasarna i smeten och halvfritera på båda sidorna tills de är gyllenbruna. Försök att inte ha för grova skaft med i friteringen, det blir lätt beskt. Om du använder maskrosblomma försök få bort mycket av det gröna. Fläder däremot blir inte besk.
Servera med vaniljglass eller som eleverna på Matlinjen gjorde; med rabarbercremefraiche.
Kaffesumpsmatbröd och kaffesumpspizza
Det här behöver du:
100 gram smör
2- 3 dl kaffesump
Ca 6 dl vatten
50 gram jäst
½ dl honung
2 tsk salt
Ca 1½ liter rågvete (eller rågsikt och rågmjöl)
Såhär gör du:
* Smält smöret och häll över vatten låt bli fingervarmt. Rör ut jästen i lite av degvätskan.
* Tillsätt salt och honung, rör om ordentligt.
* Tillsätt mjölet (spara lite till utbakningen) Arbeta ihop till en smidig deg, låt jäsa ca 40 min.
* Knåda och baka ut till två limpor som läggs i en smord form, jäs ytterligare ca 30- 40 min.
* Grädda i 200 grader i nedre delen av ugnen ca 35-40 min. låt svalan under bakduk.
Om du vill göra kaffesumpspizza (Detta är något för den modige kocken).bakar du bara ut en limpa. Den andra degbiten delar du upp och kavlar ut till tunna bottnar. Toppa med ett lager creme fraiche. stekt lök, kajp, annan skogslök, ramslök och vilda växter till exempel kärleksört eller kirskål. Överst rivna ostrester eller lite lyxigare medl västerbottenost.
Goda tillbehör till maten:
Picklade granskott (serveras tex till köttbullar. Matlinjen serverade dem till nyrökt Blekingesill, som de hade rökt i sin egen lilla röklåda)
Såhär gör du:
* Gör en 1, 2, 3- lag. Alltså 1 del ättikssyra, 2 delar socker, 3 delar vatten.
* Koka upp lagen slå den över granskotten eller det ni vill pickla. (matlinjen föreslår också kajp).
Granskottslingon (kan också vara gott till sillen.)
Såhär gör du:
* Rårör djupfrysta lingon med valfri mängd honung eller råsocker tills det blir sylt.
* Tillsätt hackade granskott och låt stå någon timme och dra.
Ramslöksmajonnäs
Blanda i en mixerbägare, men observera att alla ingredienser måste vara rumsvarma:
1 st ägg
½ tsk senap
Salt och peppar
2-3 dl olja
1-2 msk äppelcidervinäger
1-2 dl ramslök
Kör ner mixerstaven i botten på bägaren och sätt i gång staven på högsta effekt, dra sakta, sakta uppåt. Vips så blir det finfin majonnäs.