Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Här är den goda maten

Sugen på att testa ogräs, kaffesump och annat klimatsmart? Här kommer några mumsiga favoriter från eleverna på matlinjen i Bräkne-Hoby.
Publicerad 1 juni 2019 • Uppdaterad 29 augusti 2019
Nässlor passar utmärkt till gnocchi.
Nässlor passar utmärkt till gnocchi.Foto: Marcus Palmgren

Nässelgnocchi med ramslökspesto och nässelchips

Det här behöver du:

Annons

200 gram nässlor, repade och sköljda

800 gram potatis

1 stort ägg

½ msk salt

4-5 dl vetemjöl

2 msk rapsolja + 2 msk rapsolja

Så här gör du:

* Skölj nässlorna och förväll ca 1-2 min, plocka upp dem med hålslev, låt svalna och krama ur överflödigt vatten. Hacka nässlorna.

* Skrubba och koka potatisen.

* Skala och pressa potatisen.

Annons

* Tillsätt nässlor, ägg och salt

* Blanda ner mjölet lite i taget till en deg. Mängden mjöl kan bero på potatissorten.

* Koka upp vatten och salt i en stor gryta.

* Forma gnocchidegen med mjöliga händer till runda små bollar, ca 1,5 cm i diameter.

* Koka i omgångar 1-2 min tills de flyter upp till ytan. Häll över 2 msk rapsolja över de nykokta gnocchin, servera med ramslökspesto och mer riven västerbottenost.

Ramslökspesto

Det här behöver du:

1 bunt ramslök

1 dl pumpakärnor eller solroskärnor

1-2 dl riven västerbottenost eller annan smakrik ost/ostrester.

Annons

½-1 tsk salt

2 krm peppar

1 tsk äppelcidervinäger

1-2 deciliter rapsolja

Så här gör du:

* Mixa ramslök, pumpakärnor först, tillsätt resterande ingredienser och fortsätt mixa till önskad konsistens.

* Smaka av. (det är svårt att veta hur stark ramslöken är, du kan behöva modifiera mängden)

Nä, de sticks inte i munnen även om det ser ut så....
Nä, de sticks inte i munnen även om det ser ut så....Foto: Marcus Palmgren

Nässelchips

* Repa av nässelblad.

* Lägg på bakplåtspapper fyll en ugnsplåt.

Annons

* Massera in nässelbladen lite rapsolja, strö över flingsalt.

* Sätt i ugnen på 150 grader 10-20 min beroende på hur späda nässelbladen är.

Många blommor är ätliga. Så varför inte prova att fritera dem.
Många blommor är ätliga. Så varför inte prova att fritera dem.Foto: Marcus Palmgren

Friterade syren-, fläder- eller maskrosblommor

Det här behöver du till frityrsmeten:

2, 5 deciliter öl, bubbelvatten eller liknande

250 gram mjöl

1 msk råsocker

4 st äggulor

4 st ägg vitor, vispade till hårt skum

Syrenblommor, fläderblommor, maskrosor.

Annons

Så här gör du:

*Dela äggen och blanda allt utom äggvitan till en deg/smet. Låt vila i 30 minuter.

* Blanda i den hårt vispade äggvitan.

* Hetta upp olja i en stekpanna med höga kanter ca 2 cm olja. Doppa syrenklasarna i smeten och halvfritera på båda sidorna tills de är gyllenbruna. Försök att inte ha för grova skaft med i friteringen, det blir lätt beskt. Om du använder maskrosblomma försök få bort mycket av det gröna. Fläder däremot blir inte besk.

Servera med vaniljglass eller som eleverna på Matlinjen gjorde; med rabarbercremefraiche.

Kaffesumpspizza - en rätt för den lite modigare kocken.
Kaffesumpspizza - en rätt för den lite modigare kocken.Foto: Marcus Palmgren

Kaffesumpsmatbröd och kaffesumpspizza

Det här behöver du:

100 gram smör

2- 3 dl kaffesump

Ca 6 dl vatten

Annons

50 gram jäst

½ dl honung

2 tsk salt

Ca 1½ liter rågvete (eller rågsikt och rågmjöl)

Såhär gör du:

* Smält smöret och häll över vatten låt bli fingervarmt. Rör ut jästen i lite av degvätskan.

* Tillsätt salt och honung, rör om ordentligt.

* Tillsätt mjölet (spara lite till utbakningen) Arbeta ihop till en smidig deg, låt jäsa ca 40 min.

* Knåda och baka ut till två limpor som läggs i en smord form, jäs ytterligare ca 30- 40 min.

* Grädda i 200 grader i nedre delen av ugnen ca 35-40 min. låt svalan under bakduk.

Annons

Om du vill göra kaffesumpspizza (Detta är något för den modige kocken).bakar du bara ut en limpa. Den andra degbiten delar du upp och kavlar ut till tunna bottnar. Toppa med ett lager creme fraiche. stekt lök, kajp, annan skogslök, ramslök och vilda växter till exempel kärleksört eller kirskål. Överst rivna ostrester eller lite lyxigare medl västerbottenost.

Granskott och ramslök är fantastiska ingredienser att piffa till maten med.
Granskott och ramslök är fantastiska ingredienser att piffa till maten med.Foto: Marcus Palmgren

Goda tillbehör till maten:

Picklade granskott (serveras tex till köttbullar. Matlinjen serverade dem till nyrökt Blekingesill, som de hade rökt i sin egen lilla röklåda)

Såhär gör du:

* Gör en 1, 2, 3- lag. Alltså 1 del ättikssyra, 2 delar socker, 3 delar vatten.

* Koka upp lagen slå den över granskotten eller det ni vill pickla. (matlinjen föreslår också kajp).

Granskottslingon (kan också vara gott till sillen.)

Såhär gör du:

* Rårör djupfrysta lingon med valfri mängd honung eller råsocker tills det blir sylt.

* Tillsätt hackade granskott och låt stå någon timme och dra.

Annons

Ramslöksmajonnäs

Blanda i en mixerbägare, men observera att alla ingredienser måste vara rumsvarma:

1 st ägg

½ tsk senap

Salt och peppar

2-3 dl olja

1-2 msk äppelcidervinäger

1-2 dl ramslök

Kör ner mixerstaven i botten på bägaren och sätt i gång staven på högsta effekt, dra sakta, sakta uppåt. Vips så blir det finfin majonnäs.

Här är gänget bakom menyn; Pia Sandin, Tilde Svedmark, Nur Oktavia, Jacira Lopes, Suzaka Inoue, MonicaLindqvist, Ayane Furukawia och Nina Nilsson. Läs mer om deras skola på Facebook: Matlinjen Blekinge folkhögskola eller på Instagram Matutbildning_blekingefhsk.
Här är gänget bakom menyn; Pia Sandin, Tilde Svedmark, Nur Oktavia, Jacira Lopes, Suzaka Inoue, MonicaLindqvist, Ayane Furukawia och Nina Nilsson. Läs mer om deras skola på Facebook: Matlinjen Blekinge folkhögskola eller på Instagram Matutbildning_blekingefhsk.Foto: Marcus Palmgren
Kerstin PorshedSkicka e-post
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons