Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Här är börserna som står emot raset

Sedan årsskiftet har de flesta av världens stora börser backat rejält. Men det finns några få vinnarbörser som har gått mot strömmen.
Råvaror och energi är deras gemensamma nämnare.
Ekonomi • Publicerad 2 april 2022
Börser med många energibolag har gått som tåget sedan årsskiftet – till skillnad från i princip alla andra. Arkivbild.Foto: Mary Altaffer/AP/TT

– Energipriserna är höga överlag och på börsen är det den globala energisektorn som är vinnare i år med en uppgång på över 30 procent, säger Maria Landeborn, senior strateg på Danske Bank.

I Saudiarabien har Tadawul-börsen stigit med 16 procent på grund av de höga oljepriserna. Även grannländerna Kuwait och Förenade Arabemiraten ser liknande uppgångar.

Annons

Också Oslobörsen rider på energivågen, det breda indexet har stigit med nära 9 procent. Samma sak gäller för de stora börserna i Kanada och Brasilien.

– Brasilien har jättemycket råvaror och framförallt olja på börsen, säger Maria Landeborn.

London sticker ut

Energipriserna började dra i väg redan i höstas när Ryssland inte levererade fossil gas som väntat. Att det inte har blåst tillräckligt under vintern och våren har gjort saken värre, eftersom Europas gasberoende därmed har ökat.

Men det är framför allt efter Rysslands invasion av Ukraina som priset på både gas och olja har stuckit iväg. Och med det även priserna på diesel och bensin.

Stora börser i Europa, som Frankfurt och Paris, ligger back sedan årsskiftet. Men Londonbörsen går mot trenden och ligger på runt 2 procent plus. Även under 2021 gick Londonbörsen starkt, och ökade med 19 procent.

– Det är lite förvånande eftersom Storbritannien har rätt hög inflation och ekonomin inte är superstark efter brexit, säger Maria Landeborn.

Skälet, menar hon, är att Londonbörsen också har en rad energi- och råvarubolag på börsen, däribland Shell, BP och gruvbolaget Rio Tinto.

– Men även banker väger tungt på Londonbörsen och bankaktier har haft medvind av stigande räntor eftersom det lyfter deras räntenetton. Totalt utgör bank och energi nästan 30 procent av börsindex i London, säger Maria Landeborn.

Techbubblan har spruckit

Också börsen i Lissabon går mot trenden tack vare en rad stora energibolag. Däribland Galp Energia som är ett bolag som producerar både diesel, jetbränsle och förnybar energi och EDP Renováveis som också sysslar med förnybar energi.

Hittills i år har Stockholmsbörsen presterat i botten. Bara börserna i Moskva, Helsingfors och Wien har gått sämre eller ungefär lika dåligt.

Annons

Men även på Stockholmsbörsen har råvarubolag gått bra. Till exempel SSAB som stigit med nästan 30 procent hittills i år.

– Råvarubolag går bra här också, men de väger inte lika tungt i index. Vi har också bolag som Ericsson och H&M som har haft en svag kursutveckling, säger Maria Landeborn.

Även tillväxtbolag har utvecklats svagt på Stockholmsbörsen. Sedan årsskiftet har molnbolaget Sinch tappat nära 35 procent av värdet och nätkasinobolaget Evolution 24 procent.

I New York har Dow Jones industri-index klarat sig något bättre än det tekniktunga Nasdaq-indexet, även om båda har backat.

– Techbubblan har spruckit. På Nasdaq spökar fortfarande nedgången från början av året då marknaden började titta lite noggrannare på tillväxtbolagens värderingar, säger Maria Landeborn.

Fakta: Så har börserna gått sedan årsskiftet

Förändring i procent

Europa:

Stockholm (OMXS): -14,3

Paris (CAC 40): -6,5

Frankfurt (DAX): -8,9

London (FTSE100): +2,0

Lissabon (PSI General): +5,4

Köpenhamn (OMX All): -5,6

Helsingfors (OMX Helsinki): -12,2

Oslo (OBX All Share): +9,0

Wien (ATX-index): -14,5

Moskva (Moex Russia Index) - 27,1

.

Övriga världen:

New York,

Dow Jones: -4,6

Nasdaq: -9,1

Toronto (kompositindex): + 3,1

São Paulo (Ibovespa Stock Exchange Index): +14,5

Hongkong (Hang seng): -5,8

Tokyo (Nikkei 225): -3,9

Johannesburg (All): +2,9

Kuwait (premier market): + 18,6

Saudiarabien (tadawul all): +16,0

Källa: Bloomberg, kurser från 15-tiden den 1 april.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons