Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Gas fortsätter läcka i Östersjön

Kustbevakningen har under dagen bevakat Nord Stream-läckorna, för att se hur de utvecklats.
Läget vid det mindre utsläppet vid gasläckan i Östersjön, i svensk ekonomisk zon, är oförändrat.
Nord Stream • Publicerad 4 oktober 2022
Gasläckan i Östersjön från Nord Stream fotograferat från Kustbevakningens flygplan. Fotot är taget den 27 september i år.
Gasläckan i Östersjön från Nord Stream fotograferat från Kustbevakningens flygplan. Fotot är taget den 27 september i år.Foto: Kustbevakningen/TT

Utsläppet pågår fortfarande och har en storlek på en diameter av cirka tjugo meter på havsytan, skriver Kustbevakningen i ett pressmeddelande.

Observationen gjordes vid elvatiden på tisdagsförmiddagen av Kustbevakningens flyg som undersöker hur den lilla läckan, som blev större under gårdagen, har utvecklats.

KBW 003 på plats

Annons

Kustbevakningen är fortsatt på plats i området men kan inte berätta exakt hur stor insatsen är. Man bekräftar dock att fartyget KBW 003, ett större fartyg som är 82 meter långt och kan operera i kontaminerad miljö, är där.

Området är fortfarande avspärrat fem nautiska mil från platsen och Kustbevakningen upprätthåller avspärrningarna för att skapa arbetsro.

Enligt Kustbevakningen gäller beslutet tills vidare. Åklagarmyndigheten, som fattade beslutet, motiverar avspärrningen runt de två läckorna i svensk ekonomisk zon med att det ska gå att genomföra en brottsplatsundersökning. Beslutet innebär bland annat att det är förbjudet att dyka och röra sig i området med fartyg och undervattensfarkoster.

"Fartyg får vara där"

Men vad som händer ifall ett fartyg skulle försöka åka in på området är inte helt klart enligt Kustbevakningen.

– Det är internationellt vatten och fartyg får vara där. Sen är vi och åklagarna är angelägna om att området ska respekteras. Om det skulle vara ryska fartyg som kommer dit är det tillåtet för dem att vara där. Så länge vi får arbetsro så kommer vi kunna häva avspärrningarna, säger Mattias Lindholm.

Även marinen är på plats och hjälper Kustbevakningen.

– Marinen är på plats. Men jag går inte in på hur många båtar vi har där ute. Vi stödjer kustbevakningen. Men jag går inte in på operativa detaljer. Vi genomför sjöövervakning där vi vill vara, säger Philip Simon, presschef på Försvarsmakten.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons