GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Han har världens första galgmuseum

Nyheter • Publicerad 24 september 2001

Johnny Karlsson är upphovsmannens till världens första Galgmuseum som finns i Olofström.

Varför galgar?

Det började för sex-sju år sedan då jag läste en artikel i en tidskrift för samlare. Skribenten hade skrivit om något han aldrig hört att någon samlade på, nämligen galgar.

- Jag tyckte det lät roligt, säger Johnny och tog med sig tanken till den kurs för pensionärer som han då höll på Jämshögs folkhögskola.

Han föreslog att kursen skulle göra en utställning om galgar, men fick bara skratt till svar. På hans uppmaning inventerade dock alla kursmedlemmar de galgar som fanns i deras hem.

- Det blev cirka 185 galgar per hushåll - förutom den värste som hade uppåt 500 galgar.

Gruppen lånade en ledig lokal av Olofströms hembygdsförening till sin tillfälliga utställning. Där radade varje kursmedlem upp sina galgar.

Hallen fylldes.

- Det såg lite roligt ut och det var lite vackert. Men det som var så oväntat var att utställningen fick ett sådant genomslag och väckte stort intresse, berättar Johnny som snart fick ta emot galgar skickade från folk, i lådor, i säckar eller enstaka i kuvert.

Nu har Olofström ett eget galgmuseum som ständigt förändras genom att galgarna regelbundet byts ut. 300-400 galgar hänger där åt gången, men i lager finns tusentals galgar.

Annelie Henrysson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.