1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Han har GPS-pejl på jakthunden

Satellitnavigering ersätter radiopejl som hjälpmedel för att hålla reda på jakthundarna.
Mikael Lundin i Holmsjö följer med den tekniska utvecklingen. BLT:s läsare mötte honom för tre år sedan efter en björnjakt i Norrland.
Nyheter • Publicerad 9 september 2008
kontroll. Mikael Lundin i Holmsjö förespråkar GPS-pejl för att ha full kontroll på sina hundar i vildmarken. Här med björnhunden Fixxa, karelsk björnhund.
kontroll. Mikael Lundin i Holmsjö förespråkar GPS-pejl för att ha full kontroll på sina hundar i vildmarken. Här med björnhunden Fixxa, karelsk björnhund.Foto: 
kontroll. Mikael Lundin i Holmsjö förespråkar GPS-pejl för att ha full kontroll på sina hundar i vildmarken. Här med björnhunden Fixxa, karelsk björnhund.
kontroll. Mikael Lundin i Holmsjö förespråkar GPS-pejl för att ha full kontroll på sina hundar i vildmarken. Här med björnhunden Fixxa, karelsk björnhund.Foto: 

Då var det radiopejl som han använde för att ha fullständig kontroll på sina värdefulla jakthundar. Den karelska björnhunden Fixxa, till exempel, betingar ett försäkringsvärde på 50000 kronor. Den hunden ställde en björn som en av Mikaels kamrater sköt under jakten för tre år sedan.

När jägaren Mikael Lundin for iväg till årets björnjakt i augusti i år fanns GPS apparaterna med i utrustningen. Den nya tekniken har, liksom radiopejlen, en sändare fastsatt i en sele på hunden. Men nu är det inte fråga om att stå med en mottagare och antenn och lyssna på starka och svaga signaler för att veta var ungefär Fixxa befinner sig.

–?Nu får jag kordinaterna via SMS-meddelande och kan på lantmäteriets karta i telefonens display se exakt var hunden befinner sig. Precisionen är så perfekt att det är högst en meters felmarginal, säger, Mikael Lundin.

I princip kan han stå hemma i Holmsjö och spåra hunden var den än befinner sig i Sverige. Så bra är räckvidden. Inte nog med det. Apparaturen har en mikrofon och Mikael Lundin kan i sin telefon höra vad Fixxa håller på med. Till exempel vid ståndskall öppnar denna sinnrika utrustning högtalaren och pekar samtidigt ut på kartan var hunden befinner.

SMS-meddelandet blir en waypoint (punkt) på kartan. Punkterna binds automatiskt ihop med streck. På det sättet går det att på kartan se exakt vilken väg Fixxa har gått för att nå bytet.

Som allt annat i teknikvärlden finns det olika märken att välja på. De flesta systemen för GPS-pejl bygger på satellitnavigering via telefonen och saluförs i jaktaffärerna i Blekinge.

Mikael Lundin var bland de första i Blekinge till att använda GPS-systemet för snart tre år sedan. Han avråder från att skaffa utrustning med antenn som sticker ut eftersom hundarna brukar rulla sig och bryta av en sådan antenn det första de gör ute i skogen. Och att de rullar sig är för att de ska dofta likadant som naturen i det område de kommer till.

Utrustningarna har blivit lättare med åren. Hundarnas apparat har krymt och sitter ofta i halsband i stället för i sele.

Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.