Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Han blir Sveriges första säkerhetsrådgivare

Henrik Landerholm har utsetts till Sveriges första nationella säkerhetsrådgivare åt regeringen.
Beslutet togs på dagens regeringssammanträde.
Politik • Publicerad 10 november 2022
Generaldirektör Henrik Landerholm har utsetts till regeringens nationella säkerhetsrådgivare. Arkivbild.
Generaldirektör Henrik Landerholm har utsetts till regeringens nationella säkerhetsrådgivare. Arkivbild.Foto: Jonas Ekströmer/TT

– De första veckorna kommer att ägnas åt att ta fram förslag för en organisation som ska stödja det nationella säkerhetsrådet. Den rådgivande rollen kommer i och med dagens beslut, säger Henrik Landerholm till TT.

Landerholm har sedan i oktober förra året varit generaldirektör för Myndigheten för psykologiskt försvar. Den posten lämnar han nu. Han är 59 år och har tidigare bland annat varit riksdagsledamot för Moderaterna, ordförande i försvarsutskottet, rektor för Försvarshögskolan samt ambassadör.

Operativ ledare

Annons

“För att samordna Sveriges säkerhetspolitiska agerande inrättas ett nationellt säkerhetsråd – under statsministerns ledning och efter internationell förebild.” sade statsministern i sin regeringsförklaring den 18 oktober och tillade att rådets operativa arbete ska ledas av den nationelle säkerhetsrådgivaren.

TT: Vad kommer du att ha för roll? Ska du vara en offentlig person?

– Den nationella säkerhetsrådgivarens roll är i första hand att ge råd till det nationella säkerhetsrådet som ska skapas och i andra hand till statsministern.

– Det här är en funktion som finns i många länder, den kan säkert kan komma att bli halvoffentlig. Men rollen är inte någon annan än att tala för statsministern.

Samordna säkerhet

På frågan om vad rådet och rådgivaren ska ge råd om säger Landerholm:

– Det handlar framförallt om övergripande säkerhetspolitiska frågor. Rådet ska också kunna diskutera andra frågor som har med nationell säkerhet att göra.

Han beskriver rådet och sin egen roll som en vidareutveckling och och förstärkning av det säkerhetspolitiska råd som Stefan Löfven (S) inrättade under sin tid som statsminister.

– Det här avser att höja ambitionen, med en fastare struktur.

TT: Blir det ett stort råd?

– Det är upp till mig hur stödet ska organiseras och hur rådet ska vara sammansatt. Det som står klart enligt regeringsförklaringen är att statsministern leder säkerhetsrådet i plenum och syftet är inriktning, samordning och analys av frågor som rör nationell säkerhet.

Annons

Han säger att många andra länder har eller är på väg att ordna ett nationellt råd.

– Dagens komplex säkerhetspolitiska situation med många, ibland diffusa sektorsövergripande hot kräver inte bara en gemensam strategisk kultur utan bättre samordning inom regeringskanslierna.

Kristerssons vän

Henrik Landerholm och statsministern är personliga vänner sedan barndomen och de har talat om sin långa och nära vänskap. På frågan om det är en fördel eller nackdel i deras nya roller svarar Landerholm:

– När man ska sätta upp en ny funktion och organisation, både rådgivaren och det nationella säkerhetsrådet, tror jag att det är en stor fördel. Vi kan jobba sömlöst på ett ännu enklare sätt, och integritet grundat på personlig kännedom gör att vi kan tala öppet i båda riktningarna utan att behöva oroa oss

TT: Menar du att du är friare att säga vad du tycker?

– Jag känner ju statsministerns uppfattningar väl, vilket möjligen kan underlätta i vissa sammanhang.

Nyligen blev Landerholms syster Karin Enström, som tidigare varit riksdagsledamot och försvarsminister, partisekreterare för Moderaterna.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons