Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Hamnkonflikt avblåst – ny omröstning väntar

Strejken i flera svenska hamnar som skulle inletts på torsdag har blåsts av. Svenska Hamnarbetarförbundet ska nu låta medlemmarna rösta om budet från arbetsgivarna.
Ekonomi • Publicerad 4 juli 2023
Strejkvarsel från Svenska Hamnarbetarförbundet har dragits tillbaka. Arkivbild.
Strejkvarsel från Svenska Hamnarbetarförbundet har dragits tillbaka. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Svenska Hamnarbetarförbundet meddelar på tisdagen att den varslade strejken i Göteborg och Helsingborg, som skulle inledas på torsdagen, dras tillbaka. Det framgår av ett pressmeddelande.

Även varslade stridsåtgärder i Halmstad, Holmsund och Sundsvall återkallas.

Annons

– Vi har fått ett bud från arbetsgivaren som vi tycker är en framgång. Därför har vi blåst av strejken, säger Hamnarbetarförbundets ordförande Martin Berg till TT.

Konflikten har handlat om att facket vill inrätta en social fond som ska stötta arbetsgivare som vill rehabilitera behovsanställda efter längre tids sjukdom eller skada.

Budet innebär att Sveriges Hamnar åtar sig att skapa "en struktur och finansiering" för det ändamålet.

"En framgång"

Nu kommer Hamnarbetarförbundet låta medlemmarna rösta om erbjudandet och innan omröstningen är genomförd dras alltså varslet tillbaka.

Det var även medlemmarna som för några veckor sedan röstade för stridsåtgärderna.

Martin Berg vill inte sia kring hur omröstningen kommer att gå, men både han och förbundets styrelse är nöjda med budet.

– Det går alltid att önska mer, men det här är ett ramverk utifrån det som vi har önskat. Vi tror att det är en framgång och att det går att bygga vidare på det.

Enorm effekt

Sveriges Hamnars förhandlingschef Johan Grauers skriver i en kommentar att det för arbetsgivaren är viktigt att det här rör sig om ett så kallat andrahandsavtal.

Det finns utöver det ett förstahandsavtal med Transportarbetarförbundet som tecknades för över en månad sedan, som gäller alla hamnarbetare i Sverige.

Johan Grauers skriver vidare att Sveriges Hamnar nu ska utreda hur frågan om rehabilitering av behovsanställda bäst kan hanteras framöver.

Annons

"I det ligger att ta reda på vilka förutsättningar som finns att stötta de företag som väljer att gå utöver lagens krav. Det är inte en del av uppgörelsen med Hamnarbetarförbundet utan en separat utfästelse som gjorts av Sveriges Hamnar", skriver han.

När Hamnarbetarförbundet strejkade i Göteborgs hamn 2019 lamslogs både export och import. Effekterna blev enorma för företag i hela landet, som varken fick in varor och komponenter eller kunde skicka iväg gods på export.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons