Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Häktad igen – 25 år efter olösta mordfallet

Efter 25 år får mordet på 16-åriga Malin Lindström från Örnsköldsvik en ny prövning.
Mannen som tidigare friats för mordet har nu häktats igen, efter en förhandling i Högsta domstolen.
Brott • Publicerad 2 juni 2022
Illustration från häktningsförhandlingen i Högsta domstolen. Mannen sitter i grön t-shirt, med på videolänk.
Illustration från häktningsförhandlingen i Högsta domstolen. Mannen sitter i grön t-shirt, med på videolänk.Foto: Johan Hallnäs/TT
Sammanfattning av händelserna i mitten på 1990-talet.
Sammanfattning av händelserna i mitten på 1990-talet.Foto: Johan Hallnäs/TT

Häktningsförhandlingar i Högsta domstolen (HD) hör verkligen inte till vanligheterna, men så är också själva fallet mycket ovanligt i sig. I måndags beviljade HD resning i målet om mordet på Malin Lindström, till nackdel för den nu 44-årige man som tidigare friats för mordet. Det beslutades också att mannen återigen skulle häktas, något som prövades formellt vid en häktningsförhandling under torsdagen.

44-åringen var med via länk från häktet, tillsammans med sin advokat Ulf Holst, och gav ett lugnt och samlat intryck. Tillfrågad om han ville säga något hänvisade han kort till vad advokaten sagt.

Annons

– NN (44-åringen) yrkar att han omedelbart försätts på fri fot, sade Holst om sin klients inställning till häktningen.

Var bunden

Malin Lindström försvann i Husum i november 1996. Ett halvår senare hittades flickan mördad i ett skogsområde, stickskadad och bunden till händer och armar med tejp.

44-åringen, då 20 år, åtalades för mordet 1998 och fälldes samma år av tingsrätten. Senare friades han i hovrätten, en avgörande orsak var brist på teknisk bevisning. På flickans byxor hade det visserligen hittats en spermafläck, men dåtidens analysmetoder kunde inte få fram någon dna-profil. Häromåret lyckades polisen dock med detta och kunde matcha det med dna från mannen, vilket lett fram till att målet nu ska prövas på nytt av hovrätten för nedre Norrland.

"Dömd av allmänheten"

Åklagaren hade begärt att 44-åringen ska hållas häktad, med hänvisning till flyktfara. Den risken avvisade dock försvaret helt.

– Det ligger absolut inte i NN:s person. Han har hela tiden sedan han släppts varit dömd av allmänheten. Det finns massa oseriösa webbsidor som tagit till sin livsuppgift att förfölja människor de tycker är värda att förfölja, och det har i högsta grad påverkat NN, sade Ulf Holst.

Han poängterade dessutom att man måste fundera över vad hans klient riskerar om han fälls i hovrättens kommande prövning. Det tidigare tingsrättsstraffet på åtta års fängelse kommer kraftigt ha reducerats med tanke på den tid som gått och det innebär att det inte finns någon anledning att försöka hålla sig undan, var argumentet.

Högsta domstolen gick dock på åklagarens linje och beslutade att mannen ska vara fortsatt häktad. Exakt när huvudförhandlingen i hovrätten kan inledas är ännu oklart. Under häktningsförhandlingen i HD sade advokaten att han och klienten vill se kompletteringar i utredningen, utan att det framgick mer exakt vilka dessa är.

Bakgrund: Detta har hänt

Den 23 november 1996 försvann en 16-årig flicka i Husum i Örnsköldsviks kommun. Flickan hade åkt med buss från Örnsköldsvik för att träffa en skolkamrat i Husum men gick av vid fel hållplats.

22 maj 1997 hittades flickans kropp i ett skogsområde strax utanför Husum, i närheten av E4. Hon hade knivhuggits och utsatts för sexuellt våld.

Sommaren 1998 åtalades och dömdes en 20-årig man av Örnsköldsviks tingsrätt för mordet på flickan. Han bodde i närheten av den hållplats där flickan tros ha gått av och han hade setts tillsammans med en flicka längs med vägen mot E4. Hos mannen hade polisen hittat teckningar och andra fynd som de kopplade samman med brottet.

I oktober 1998 friades mannen av hovrätten, framförallt då det saknas teknisk bevisning som kunde knyta honom till brottet. På flickans byxor hade hittats en spermafläck, men dåtidens analysmetoder räckte inte till för att få fram en sökbar dna-profil.

Ärendet låg därefter kvar hos polisen som ett så kallat cold case, i avvaktan på en teknikutveckling som skulle kunna göra det möjligt att analysera spermafläcken.

I juli 2020 blev det känt att nationellt forensiskt centrum (NFC) hos polisen lyckats få fram en sökbar dna-profil ur fläcken. Förundersökningen återupptogs i november samma år. Åklagaren begärde att ett salivprov skulle få tas på den tidigare misstänkte mannen.

I maj 2021 meddelade Högsta domstolen att inget nytt prov fick tas. Det finns inte lagligt stöd för användning av tvångsmedel vid en återupptagen förundersökning i samband med resning, konstaterade rätten.

Efter detta gjorde polisen en fördjupad uppföljning av vad som hänt med de spår som säkrats tidigare i utredningen. Det visade sig att det dels fanns kvar hårstrån från mannen, dels att en rest av ett blodprov skickats till forskare vid Uppsala universitet och fanns kvar där. NFC analyserade proverna och det visade sig att både blodet och håret matchade med spermafläcken.

I juli 2021 ansökte åklagaren hos Högsta domstolen om resning i målet.

I oktober 2021 hölls ett nytt förhör med mannen, där han informerades om matchningarna. Förhöret är mycket kort, men av det som sägs kan man dra slutsatsen att mannen nekar till anklagelserna.

Den 30 maj 2022 beslutade Högsta domstolen att bevilja resning.

Källa: Rättsliga dokument

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons