Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Guvernörsvalen – en upptakt inför 2024?

Amerikanska delstater ska välja sina egna "presidenter" i mellanårsvalen.
I guvernörsvalen finns flera kandidater som ser ut att värma upp inför det riktiga presidentvalet om två år – om än i kulisserna bakom Biden och Trump.
USA • Publicerad 8 november 2022
Floridas guvernör Ron DeSantis håller Donald Trump på armlängds avstånd för tillfället. Här besöker han ett orkandrabbat område i sin delstat tillsammans med president Joe Biden i början av oktober. Arkivbild.
Floridas guvernör Ron DeSantis håller Donald Trump på armlängds avstånd för tillfället. Här besöker han ett orkandrabbat område i sin delstat tillsammans med president Joe Biden i början av oktober. Arkivbild.Foto: Evan Vucci/AP/TT
Stacey Abrams ifrågasätter valsystemet i USA baserat på hur många som utesluts från röstandet. Arkivbild.
Stacey Abrams ifrågasätter valsystemet i USA baserat på hur många som utesluts från röstandet. Arkivbild.Foto: Ben Gray/AP/TT
Texasguvernören Greg Abbott (i mitten med ett barn i famnen) har Donald Trumps stöd, trots att det tisslas och tasslas om möjliga presidentambitioner. Arkivbild.
Texasguvernören Greg Abbott (i mitten med ett barn i famnen) har Donald Trumps stöd, trots att det tisslas och tasslas om möjliga presidentambitioner. Arkivbild.Foto: Denise Cathey/AP/TT
Michigans guvernör Gretchen Whitmer har vuxit fram som ett ledande namn inom Demokraterna, inte minst då hon fått utstå enorma mängder spott och spe från republikanskt håll. Arkivbild.
Michigans guvernör Gretchen Whitmer har vuxit fram som ett ledande namn inom Demokraterna, inte minst då hon fått utstå enorma mängder spott och spe från republikanskt håll. Arkivbild.Foto: Paul Sancya/AP/TT

Joe Biden har aviserat att han vill ställa upp för omval 2024. Det rapporteras även Donald Trump vara på väg att göra. Inför mellanårsvalen har bägge två varit ute på turné för att försöka tippa över vågskålar i flera omstridda delstater.

Trump har på många håll kunnat tvinga Republikanernas kandidater att välja sida: Är de med eller emot honom? Floridas guvernör Ron DeSantis vill inte välja.

Annons

DeSantis vann valet för fyra år sedan med den dåvarande presidentens draghjälp. Den här gången duckar han alla frågor om Donald Trump och det senaste presidentvalet. I ett delat republikanskt parti står han med en fot i varje läger.

En rivalitet sjuder mellan guvernören och ex-presidenten. I helgen gick Trump till angrepp med ett öknamn: "Ron DeSanctimonious" ("sanctimonious" betyder skenhelig). När de två republikanerna talade på varsitt håll i Florida nämnde DeSantis inte Trump över huvud taget.

DeSantis lyfts fram som ett mer polerat, och minst lika konservativt, alternativ till Trump och han har redan fått stora donationer.

I en tv-debatt inför guvernörsvalet frågade motkandidaten, demokraten Charlie Crist, om Ron DeSantis kunde lova att han skulle sitta kvar i fyra år om han blev vald. DeSantis svarade inte.

Valsystemet i fokus

Falska påståenden om USA:s valsystem har genomsyrat höstens valrörelse.

I Georgia är det dock Demokraternas guvernörskandidat som tar striden. Stacey Abrams ville inte erkänna sig besegrad när hon förlorade guvernörsvalet för fyra år sedan. Abrams har länge drivit rösträttsfrågor i en delstat med väldigt strikta vallagar.

Topprepublikaner som inte tar avstånd från Donald Trump har anklagat henne för att vara en valförnekare.

– Min poäng var att möjligheten att delta i valet var otillräcklig, och jag vägrar att godta ett system tillåter att medborgare nekas den möjligheten. Det är en väldig skillnad mot att hävda att ett resultat bygger på valfusk, sade hon i en intervju med nyhetssajten The 19th i september.

Abrams har sagt att hon någon gång kommer att kandidera i ett presidentval, men inte när.

Georgias sittande guvernör Brian Kemp, som ställer upp för omval, var en av de republikaner som stod emot Donald Trumps försök att påverka rösträkningen i det senaste presidentvalet. Inför guvernörsvalet försökte Trump lansera en lojal motkandidat, men Kemp besegrade denne klart.

Annons

– Vår strid är långt ifrån över. I kväll börjar striden för vår delstats själ, där vi ska se till att Stacey Abrams inte blir vår guvernör, eller nästa president, sade Kemp vid segern i Republikanernas primärval.

Den där kvinnan

I traditionellt republikanska Texas valde den republikanske guvernören Greg Abbott tvärtom att ta rygg på Donald Trump och försöka driva igenom en ändring av valresultatet. Abbott ställer upp för en tredje mandatperiod och har sedan flera år tillbaka förekommit i presidentdiskussioner. Själv har han legat lågt i frågan.

I demokratblåa Kalifornien har guvernör Gavin Newsom legat lågt under hela valrörelsen. Hans omval är näst intill givet, men det har väckt spekulationer om att han har tankarna på annat håll. I september försäkrade Newsom att han inte var intresserad av presidentjobbet – "nej, nej och nej" men sade sig vara smickrad.

I vågmästarstaten Michigan ser demokraten Gretchen Whitmer också ut att få sitta kvar. Progressiva Whitmer, av Donald Trump kallad "den där kvinnan i Michigan", har varit ett rött skynke för många republikaner sedan hon stod emot försök att ändra presidentvalresultatet i hennes delstat.

Inom Demokraterna har Whitmer snabbt klättrat inom hierarkin och The Washington Post lyfte nyligen fram henne som partiets fjärde mest troliga presidentkandidat till nästa val.

Fler guvernörer och guvernörskandidater tycks lämna dörren på glänt, eller kratta manegen för 2024. Många lär dock vänta och se hur Joe Biden och Donald Trump gör.

Fakta: Guvernörsvalen

Guvernörerna är de högsta verkställande ledarna inom USA:s 50 delstater och fem territorier. De har rätt att ta initiativ till ny lagstiftning på delstatsnivå, men också viss vetorätt (som i de flesta fall kan åsidosättas av delstatsparlamenten). De är i regel högsta befälhavare för sin delstats nationalgarde och har rätt att utnämna många högre ämbetspersoner.

Mandaten sträcker sig över fyra år, förutom i delstaterna Vermont och New Hampshire där guvernörerna sitter på tvåårsmandat.

Inför mellanårsvalen den 8 november 2022 så är 28 av delstaternas guvernörer republikaner och 22 demokrater.

I mellanårsvalen hålls guvernörsval i 36 delstater (Alabama, Alaska, Arizona, Arkansas, Kalifornien, Colorado, Connecticut, Florida, Georgia, Hawaii, Idaho, Illinois, Iowa, Kansas, Maine, Maryland, Massachusetts, Michigan, Minnesota, Nebraska, Nevada, New Hampshire, New Mexico, New York, Ohio, Oklahoma, Oregon, Pennsylvania, Rhode Island, South Carolina, South Dakota, Tennessee, Texas, Vermont, Wisconsin och Wyoming) samt i tre territorier (Guam, Nordmarianerna och Amerikanska Jungfruöarna).

20 guvernörsposter som hålls av Republikanerna står på spel, samt 16 som hålls av Demokraterna.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons