1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Guldregn över börsbolagens toppchefer

Toppcheferna på de stora börsbolagen vid Stockholmsbörsen hade ett mycket bra fjolår.
Ekonomi • Publicerad 16 april 2021
Astra Zenecas vd Pascal Soriot har anledning att se nöjd ut. I fjol fick han totalt 184 miljoner kronor i ersättning. Arkivbild.
Astra Zenecas vd Pascal Soriot har anledning att se nöjd ut. I fjol fick han totalt 184 miljoner kronor i ersättning. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

Astra Zenecas vd Pascal Soriot var den vd som fick bäst betalt förra året. Den totala ersättningen landade på 184 miljoner kronor, enligt Dagens industris sammanställning.

Telekomjätten Ericssons vd Börje Ekholm var tvåa på listan. Han kom upp i 106,1 miljoner kronor. Av den summan kom 78,5 miljoner kronor från företagets bonussystem

– Det är intressant att de här rörliga ersättningarna hänger kvar. Det visar att ägarna tycker att de fungerar hyfsat väl utifrån att man vill binda upp vd:ns uppmärksamhet och riskbenägenhet till företagets intressen, säger Daniel Waldenström, professor i nationalekonomi, till Dagens industri.

På tredje plats kom ABB:s vd Björn Rosengren med 83,6 miljoner kronor.

Carina Åkerström, vd för Handelsbanken, var den kvinna som fick bäst betalt. Hon hamnade på 25:e plats med 17,3 miljoner kronor.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.