Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Gruvraset i Turkiet – åtta formellt anklagade

Gruvexplosionen i Turkiet med 42 döda berodde på allvarliga försummelser, enligt en polisrapport.
Turkiet • Publicerad 10 november 2022
Räddningsarbetare på plats vid den förödande gruvolyckan i Asmara i Turkiet i oktober. Arkivbild.Foto: Khalil Hamra/AP/TT

Orsaken till gruvexplosionen i mitten på oktober fastslås nu som "allvarliga försummelser" i en polisrapport.

Det var den 14 oktober som 42 personer miste livet när en kraftig explosion inträffade i en gruva i norra Turkiet. Först trodde man att en transformator hade exploderat, men senare befarades det att gaser som metan som kan samlas i gruvgångarna hade antänts på omkring 300 meters djup.

Annons

I polisrapporten som kom i veckan framgår att koncentrationen av metan i gruvan passerade varningströskeln på en procent drygt åttio gånger samma dag som olyckan inträffade.

Rapporten omfattar även intervjuer med 350 personer. Överlevare, gruvanställda, chefer och familjer till offren.

En gruvanställd berättar att det inte gick att få tag i gruvarbetarna för att varna dem på grund av brister i telekommunikation och underbemanning.

På det stora hela beror olyckan på en lång rad försummelser. "Allmänna regelbrott och tillsyn som misskötts har länge bidragit till en dålig disciplin i företaget och försummelser inom framför allt hälsa och säkerhet", visar den 240 sidor långa rapporten.

Åtta personer, däribland chefen för gruvan och flera av hans ombud, har nu formellt anklagats i samband med olyckan.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan har tidigare krävt en granskning av explosionen, och sagt att de ansvariga inte ska skonas.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons