Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Gruvaffär på Jungfruöarna – slipper riksrätt

Ett gruvbolag såldes under mystiska omständigheter till presidentens vän. Nu ville Chiles kongress ställa president Sebastián Piñera inför riksrätt – men majoriteten var inte tillräckligt stor i senaten.
Chile • Publicerad 17 november 2021
Området i norra Chile.
Området i norra Chile.Foto: Johan Hallnäs
Chiles president slipper riksrätt.
Chiles president slipper riksrätt.Foto: Esteban Felix/AP/TT

I förra veckan röstade underhuset för riksrätt, och nu har även en majoritet i senaten, 24 av 43, sagt ja. För att processen ska gå till rättegång krävs dock två tredjedels majoritet, det vill säga stöd från 29 senatorer. Så Piñera får sitta kvar tills mandatperioden går ut om några månader.

Bakgrunden är försäljningen av järn- och kopparprojektet Dominga till barndomsvännen Carlos Delano 2010, då Piñera var president första gången. Dominga omfattar kommande jättesatsningar i Atacama-öknen, omtalad som världens torraste plats, och ut mot Stilla havet – där 80 procent av världens Humboldtpingviner, en art klassad som sårbar, lever.

Inget skydd

Annons

Omständigheterna uppdagades i den så kallade Pandoraläckan i början av oktober. Affären ska ha skett genom ett bolag på Brittiska Jungfruöarna som presidentens barn ägde, men som han säger att han inte hade kännedom om. I samma veva fattade dock Piñeras regering beslut om att naturområdena där Dominga ska ha verksamhet inte behöver skyddas, sammanfattar nyhetsbyrån AFP turerna.

Miljardären Piñera är en av Chiles rikaste män och nekar till att några felaktigheter har begåtts.

Inte aktuella

Han har hur som helst kort tid kvar vid makten. I Chile får presidenter inte ställa upp för omedelbart omval, så de senaste mandatperioderna har Piñera turats om med socialdemokraten Michelle Bachelet – hon var president 2006–2010 och 2014–2018, medan han suttit 2010–2014 och nu med en mandatperiod som började 2018 och avslutas i början av nästa år.

Nu är dock ingen av dem aktuell för nästa styre. Enligt opinionsmätningar väntas näste president bli antingen ytterhögerkandidaten José Antonio Kast eller vänsterhoppet Gabriel Boric, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons