Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Grönland höjer straffet för mord

Grönland • Publicerad 15 april 2022
Nuuk på Grönland. Arkivbild.Foto: David Goldman/AP/TT

Normalstraffet för mord höjs på Grönland, men bara med ett år. Landsretten har beslutat att straffet nu ska uppgå till sju år.

Beslutet, som inte är bindande men tros ha påverkan på framtida domar, kommer efter det att domstolen skärpte straffet för en man som i december i fjol dömts för mord på en elvaårig flicka. Han döms nu till tio års fängelse, då mordet anses grymt och att det inte finns några förmildrande omständigheter.

Annons

Grönlands rättsväsende skiljer sig från det danska och straffgränser omnämns till exempel inte i lagboken. I stället döms kriminella efter vad domstolarna anser bäst passar för att den dömde ska kunna rehabiliteras.

Mannens försvarare säger att straffhöjningen kommer efter en order från politikerna, som vill se hårdare straff för mord.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons