Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Grisåkeri hotas av miljonvite

Brott • Publicerad 27 januari 2021
Ett åkeri i Småland hotas av miljonvite om man fortsätter lasta för många grisar på transporter. Grisen på bilden har inget samband med åkeriets transporter. Arkivbild.
Ett åkeri i Småland hotas av miljonvite om man fortsätter lasta för många grisar på transporter. Grisen på bilden har inget samband med åkeriets transporter. Arkivbild.Foto: Tore Meek / NTB / TT

Ett åkeri i Småland får betala höga vitesbelopp om man fortsätter bryta mot djurskyddslagen vid transporter av grisar.

Åkeriet fraktar grisar till slakterier i Skåne, och det är länsstyrelsen där som nu beslutat om viten på upp till en miljon kronor. Oanmälda kontroller har visat på en rad regelbrott, trots att lägre viten utdömts tidigare, skriver Smålands-Tidningen.

Annons

Lastbilarna med släp har haft för många djur, trasiga fläktar, för lite strö och läckande avlopp. Flera gånger har chaufförer gett felaktiga uppgifter om antalet grisar, eller deras sammanlagda vikt.

Det har också saknats en stege, som behövs för att kunna ge djuren tillsyn när de transporteras i flera våningsplan.

Nu får åkeriet betala en miljon kronor i vite varje gång ett fordon transporterar för många grisar. Öppna avlopp eller ingen stege kostar 50 000 kronor.

Länsstyrelsen motiverar beloppen med att åkeriet bedöms ha sett det som mer lönsamt att bryta mot beslut och lagar än att följa dem.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons