Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Gribshunden: Mystiska tunnor ombord kan vara dansk öl

Tunnor med hål för tappning och luftning talar för att dansk öl transporterades ombord på Gribshunden.
Blekinge • Publicerad 30 augusti 2019
Locken kan vara till tunnor för öl.
Locken kan vara till tunnor för öl.Foto: Brett Seymour

Fynd från Gribshunden fortsätter att roa och förbrylla forskare. Utöver mynt, djurben, verktyg och en liten ring med svårtydbar inskription har även ett gäng mystiska tunnor påträffats.

Exakt vad som tunnorna har använts till är svårt att säga, men tunnorna har hål för tappning och luftning, vilket tyder på att de var avsedda för vätska. Professor Johan Rönnby på Södertörns högskola tror det kan ha varit dansk öl i tunnorna. Öl var populärt ha med sig ombord på sjöresor. Dessutom skulle den danske kungen föra förhandlingar med Sten Sture den äldre om att bli svensk kung, vilket också talar för att båten kan haft öl ombord.

Annons

Fynden har inte undersökts i närmare detalj ännu, men fler detaljer kommer att framkomma vid analys enligt ett pressmeddelande.

Texten uppdateras.

Jesper VighagenSkicka e-post
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons