Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Gravida bör inte exponeras för covid-patienter

Gravida bör inte jobba på ett sätt som gör att de riskerar att exponeras för coronaviruset, meddelar Arbetsmiljöverket på sin .
Coronaviruset • Publicerad 18 september 2020
Den som är gravid bör få en förändrad arbetsmiljö för att undvika exponering av coronaviruset, enligt Arbetsmiljöverket. Arkivbild.
Den som är gravid bör få en förändrad arbetsmiljö för att undvika exponering av coronaviruset, enligt Arbetsmiljöverket. Arkivbild.Foto: Stina Stjernkvist/TT

Beskedet från myndigheten kommer efter begäran av ett skyddsombud i region Värmland, som anser att gravida inte bör jobba nära patienter smittade med covid-19. Arbetsmiljöverket håller med:

"Arbetsmiljölagen och våra föreskrifter gäller på alla arbetsplatser. Vi tar alltid ställning i varje enskilt ärende när det gäller begäran från skyddsombud. Får vi in liknande ärenden kommer vi att fatta liknande beslut. Gravida ska inte ha arbetsuppgifter där de utsätts för det nya coronaviruset", skriver Ulrika Scholander, sektionschef vid Arbetsmiljöverket på hemsidan.

Annons

De påpekar dock att arbete under graviditet i sig inte är farligt, och att kunskapsläget kring graviditet och covid-19 inte är helt klarlagt, men att försiktighetsprincipen ska gälla.

Den som är gravid bör få en förändrad arbetsmiljö för att undvika exponering och går inte det så bör andra arbetsuppgifter erbjudas, skriver myndigheten.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons