Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

"Kraftig nedgång av antalet flyktingar"

Betydligt färre ukrainska medborgare söker sig till Sverige nu jämfört med ett par veckor sedan. På vissa färjor kommer det inte en enda, konstaterar gränspolischefen i region Syd.
Ukrainakriget • Publicerad 12 april 2022
Verköhamnen i Karlskrona den 10 mars, då ukrainska flyktingar anlände med Polenfärjan. Arkivbild.
Verköhamnen i Karlskrona den 10 mars, då ukrainska flyktingar anlände med Polenfärjan. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

– Signalerna jag får är att det är så i hela Sverige. Det är en kraftig nedgång av antalet flyktingar, så är det, säger gränspolischef Mats Berggren till TT.

Medan det för ett par veckor sedan kunde komma 1 000 nya ukrainska medborgare per dag till södra Sverige, handlar det nu om mellan 100 och 150 per dygn, vilket P4 Malmöhus var först med att rapportera.

Annons

– Vi har under de senaste veckorna sett frivilligorganisationer som åker ner med fyra bussar för att hämta flyktingar och som kommer tillbaka med en buss tom.

Ändrat karaktär

En av orsakerna kan vara att kriget i Ukraina har ändrat karaktär och att det nu är Ukrainas östra delar som är hårdast drabbade, tror han. Dessutom har det redan från start stått klart att Sverige inte är det land de flesta flyende ukrainare har som mål.

– Vi har ju från början vetat att den stora diasporan av ukrainare inte finns i Sverige, utan i till exempel Polen, Tyskland och Rumänien. Man söker sig gärna dit där det finns många andra ukrainare sedan tidigare, säger Mats Berggren.

Färre evakueringsplatser

Samtidigt ser Migrationsverket ett minskat behov av tillfälliga boenden.

I början bedömdes 12 000 sådana platser behövas ute i kommunerna, men i slutet av mars skrevs siffran ner till 6 000 platser. Efter en förnyad bedömning säger Migrationsverket nu att behovet har minskat till 2 000 så kallade evakueringsplatser.

"Skälet till att vi minskar beredskapen för de akuta tillfälliga boendena är att vi ser att antalet skyddssökande ligger kvar på en lägre nivå, samtidigt som vi löpande tecknar avtal om platser i mer långsiktiga boendeformer och ökar vår kapacitet där", säger avdelningschef Magnus Önnestig i ett pressmeddelande.

Den 29 april gör Migrationsverket en förnyad bedömning av behovet.

Följer utvecklingen

Gränspolisen fortsätter att följa utvecklingen i färjehamnarna, men det är inte säkert att man kommer att vara på plats vid varenda färjeankomst framöver. Främsta arbetsuppgiften hittills har varit att bistå Migrationsverket.

– När det är låg flyktingtillströmning kanske inte det behövs på samma sätt, då kan vi koncentrera oss på vårt grunduppdrag, säger Mats Berggren.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons