Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Global insamling gav 100 miljarder till Ukraina

Den globala givarkonferensen "Stand up for Ukraine", Stå upp för Ukraina, samlade ihop totalt 10,1 miljarder euro – motsvarande drygt 100 miljarder kronor – under lördagen.
Ukraina • Publicerad 9 april 2022
EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen, till höger, Polens president Andrzej Duda, i mitten, och Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj på skärmen till vänster under lördagens givarkonferens under namnet "Stand up for Ukraine".
EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen, till höger, Polens president Andrzej Duda, i mitten, och Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj på skärmen till vänster under lördagens givarkonferens under namnet "Stand up for Ukraine".Foto: Czarek Sokolowski/AP/TT

Givarkonferensen organiserades av EU-kommissionen och Kanadas regering, i samarbete med den internationella organisationen Global Citizen, och riktade sig till alla: regeringar, privata företag och privatpersoner.

Insamlingen resulterade i 9,1 miljarder euro i donationer och kompletterades med 1 miljard från Europeiska banken för återuppbyggnad och utveckling (EBRD), skriver EU-kommissionen.

Annons

"Solidariteten som länder, företag och folk runtom i världen visar skänker en gnutta ljus i den här mörka stunden", säger EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen i ett uttalande.

Pengarna ska gå till att hjälpa de ukrainare som tvingats på flykt, både de som redan lämnat landet och de som är internflyktingar.

Insamlingen skedde endast under lördagen. Själva konferensen tog plats i Warszawa i Polen, med von der Leyen och Polens president Andrzej Duda på plats.

"Oavsett om det handlar om mat, vatten, tak över huvudet eller sjukvård – vi kommer fortsätta att hålla er om ryggen och ge er stödet ni behöver", säger Kanadas premiärminister Justin Trudeau.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons