Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Litauen förbjuder all flygtrafik via Belarus

Omvärlden fördömer Belarus agerande efter tvångslandningen av ett passagerarplan och gripandet av en regimkritisk journalist.
Krav framförs på tuffare tag mot den auktoritära regimen – och Litauen förbjuder all flygtrafik via det belarusiska luftrummet.
Belarus • Publicerad 24 maj 2021
"Var är Roman?" står det på skylten som en person höll upp på flygplatsen i Vilnius i söndags.
"Var är Roman?" står det på skylten som en person höll upp på flygplatsen i Vilnius i söndags.Foto: Mindaugas Kulbis/AP/TT

Internationella fördömanden och krav på utredningar duggar tätt sedan Belarus skickade upp stridsflyg och tvingade ett passagerarplan från Ryanair att landa i Minsk i söndags eftermiddag. Ombord fanns den regimkritiske exiljournalisten och aktivisten Roman Protasevitj, som tillsammans med sin flickvän greps direkt på flygplatsen.

Bland dem som kräver att Belarus omedelbart ska släppa Protasevitj finns Sveriges utrikesminister Ann Linde (S). 26-åringens kanaler i sociala medier har varit en av de sista fria rösterna när det gäller nyheter om utvecklingen i landet sedan förra årets massiva tillslag mot oppositionen.

Annons

– Vi är inte bara oroade över hans frihet, utan över hans liv, säger den belarusiska oppositionsledaren Svetlana Tichanovskaja till Sky News.

"Kapning"

Omkring 120 civila passagerare hamnade i centrum för dramatiken och Ryanairs vd Michael O'Leary kallar händelsen för "statligt sponsrad kapning".

– Det verkar som om myndigheternas avsikt var att få bort en journalist och hans reskamrat. Vi tror att några KGB-agenter också gick av på flygplatsen, säger han till radiokanalen Irish Newstalk.

Fem personer som klev ombord på planet i Aten kom aldrig fram till Vilnius, enligt litauisk polis. Irlands utrikesminister Simon Coveney har tidigare sagt att man misstänker att flera personer som klev av i Minsk tillhörde säkerhetstjänsten.

Falskt bombhot

Regimen i Minsk uppgav till en början att ett bombhot hade riktats mot planet, men de uppgifterna visade sig senare vara falska. I kombination med stridsflygplanen är dess agerande att likna vid en "stridsliknande handling", enligt den brittiske parlamentsledamoten Tom Tugendhat.

– Det här var en flight mellan två Natomedlemmar och mellan två EU-medlemmar. Om det inte är en stridshandling så är det sannerligen en stridsliknande handling, säger Tugendhat, som är ordförande för utrikesutskottet, till BBC Radio.

Försvarsalliansen Nato kommer att diskutera händelsen på tisdag.

Belarus luftfartsmyndighet har medgett att den utfärdade "rekommendationer" till besättningen på Ryanairplanet men hävdar att man inte fick planet att landa med tvång. Landets utrikesdepartement hävdar också att Belarus har lagen på sin sida och beskriver de anklagelser som förs fram som ogrundade.

Utredningar

Frankrikes Europaminister Clément Beaune kallar tvångslandningen "ett statligt piratdåd" som inte kan passera ostraffat. EU kommer på sitt toppmöte på måndagen att diskutera tuffare åtgärder mot Belarus och utrikeschef Josep Borrell kräver en internationell utredning av händelsen.

Utredningar har också inletts i Polen, där planet var registrerat, och även i Litauen där åklagare bland annat ska titta på om det kan handla om "flygkapning i terrorsyfte".

Annons

Flera länder diskuterar också ett stopp för flygningar i Belarus luftrum. Litauen förbjuder från och med tisdag alla flygningar till eller från landets flygplatser via det belarusiska luftrummet, meddelar transportminister Marius Skuodis. Det lettiska bolaget Air Baltic kommer inte heller att flyga genom Belarus längre.

Fakta: Auktoritärt styre

Belarus styrs sedan 1994 av president Aleksandr Lukasjenko och hans auktoritära regering.

Parlamentet har ytterst begränsade befogenheter. I praktiken kontrollerar Lukasjenko och hans regering direkt eller indirekt hela maktapparaten. Presidenten har rätt att utfärda dekret, det vill säga ett slags lagar som inte måste godkännas av parlamentet.

På olika formella grunder underkänns regimkritiker som vill kandidera i president- eller parlamentsval. Endast kandidater som har godkänts av valmyndigheten får hålla valmöten.

Motståndet mot Lukasjenko har under långa tider varit svagt och splittrat och oppositionspartiernas möjlighet att verka är starkt beskuren. Många politiker har trakasserats av polisen, gripits, drivits i landsflykt eller helt enkelt försvunnit.

I samband med presidentvalet 2020 lyckades dock regimkritiker samla större och mer öppet stöd än på länge, även om oppositionen fortsatt verkar under mycket svåra förhållanden.

Alla presidentval sedan 1994 har dömts ut som odemokratiska.

Källa: Landguiden/UI

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons