1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Ge ett hållbart nyårslöfte

Är ditt nyårslöfte att leva mer hälsosamt och att börja träna? En bra idé kan vara att ge dig själv små löften varje dag. Det menar personliga coachen Sofia Sivertsdotter.
Nyheter • Publicerad 2 januari 2007
Personliga coachen Sofia Sivertsdotter hjälper folk att hitta rätt väg i livet. I höst har vi bland annat sett henne i programmet Singelcoacherna på TV3. Foto: Ulf Berglund/TV3
Personliga coachen Sofia Sivertsdotter hjälper folk att hitta rätt väg i livet. I höst har vi bland annat sett henne i programmet Singelcoacherna på TV3. Foto: Ulf Berglund/TV3Foto: 
Börja i liten skala. Ett av de vanligaste nyårslöftena är att ta tag i träningen en gång för alla. Men tänk dig för så att du inte sätter upp för höga mål. Foto: Hasse Holmberg/Scanpix
Börja i liten skala. Ett av de vanligaste nyårslöftena är att ta tag i träningen en gång för alla. Men tänk dig för så att du inte sätter upp för höga mål. Foto: Hasse Holmberg/ScanpixFoto: 

Julen betyder ofta mycket fet mat och långa slöa dagar i tv-soffan. När nyåret kommer lovar man att ta tag i sitt liv, äta hälsosamt och börja träna. Men ett nyårslöfte som ställer väldigt höga krav på en själv, jämfört med hur man lever i dag, kan vara riskabelt, säger personliga coachen Sofia Sivertsdotter.

- Jag tycker egentligen att man ska ge sig själv små löften varje dag, som "i dag ska jag gå en rask promenad efter jobbet". Det är bättre att lägga fokus på nuet i stället för i morgon eller övermorgon. Tar man en dag i taget har man större chans att lyckas.

Hitta hållbar träning

Hon menar att ett bra nyårslöfte kan vara att man under året ska leva mer hälsosamt - men att man sätter upp delmål. Om en del av löftet är att börja träna kan det vara smart att börja med en dag i veckan, för att sedan trappa upp.

- Det är väldigt individuellt vilken metod som passar olika personer. Egentligen är inte det viktigaste vad man lovar sig själv, utan att hitta en stabil plattform för att hålla sina löften, säger Sofia.

Här kommer självkänslan in som en viktig ingrediens. Sofia menar att en person som känner sig trygg i sig själv klarar att hantera en motgång och håller därmed uppe sin motivation vid ett misslyckande.

- Vissa kan känna att hela livet står på spel om de inte lyckas ta tag i träningen efter nyår. Med den inställningen blir det svårt att hitta glöden.

Välj det roliga

Ett tips är att sätta sig ner och titta tillbaka på fem händelser, exempelvis under det senaste året, som har betytt mycket. Vad har gett mig energi? Vilken sorts träning var roligast?

- Då är det lättare att lista ut vilken sorts träning som är hållbar. Det är jätteviktigt att jag känner mig positivt inställd. Att tvinga sig själv till gymmet om man trivs bäst med att motionera utomhus är ingen idé.

För att hitta rutiner och kunna leva hälsosamt fler än de första veckorna i januari har Sofia lite olika knep att ta till. Ett kan vara att sätta upp små lappar i huset eller lägenheten. Budskapen kan lyda "Yoga gör mig lugn" eller "Simning är kul". Det viktiga är att man inte bara fokuserar på yttre saker som att man blir smal och snygg. Då är risken att man aldrig blir nöjd, utan alltid strävar mot att bli mer och mer perfekt.

- En bra sak är att varje morgon skriva ner vad som är viktigast för mig just i dag. På kvällen kan man summera dagen och se om det stämde - mådde jag bättre av att cykla till jobbet eller borde träningen se annorlunda ut?

Inte lyssna på nej-sägare

En riktig bov när det gäller träningslöften kan vara omgivningen. Om man väljer att lyssna på den, vill säga. Sofia poängterar hur viktigt det är att umgås med människor som vill dig väl. Annars kan du lätt möta motstånd på din väg mot målet.

- Du kommer alltid att möta folk som motarbetar dig. Därför ska du träna upp din förmåga att inte lyssna på nej-sägare. Du tar ansvar för dig själv och kan välja att filtrera bort saker i din omvärld.

Sist men inte minst säger Sofia att det allra viktigaste för att hålla sina löften till sig själv är att försöka avdramatisera det hela.

- För att våga prova nya träningsformer måste man kunna skratta åt sig själv. Då vågar man stå och vispa med armarna längst bak i aerobicssalen utan att det är hela världen. Det ska vara kul att leva!

Jessica Rickardsson/TT Spektra

Tips/Håll ditt nyårslöfte

För att lyckas hålla ett löfte är det bra att ta det i flera steg, tipsar coachen Sofia Sivertsdotter. Här är hennes tre-stegs-metod:

1. Fatta beslutet!

Första steget är att du bestämmer dig för vad du vill förändra. Om du berättar det för människor runt omkring är upp till dig själv. Vissa blir sporrade av det medan andra riskerar att låta omgivningen bromsa om de lyssnar på personer som inte vill dem väl.

2. Gör en nulägesanalys

Sätt dig ner och titta på hur ditt liv ser ut just nu. När och hur ofta har jag tid att träna? Finns det något jag måste prioritera bort? Gör ett ungefärligt schema som du tror att du kan hålla.

3. Agera

Tredje och sista steget är att verkligen göra det du har bestämt dig för. Här krävs det att du verkligen har fokus. Du ska nu realisera dina mål. Tänk på att inte gå ut för hårt i början. Gäller det träning kan det vara bra att börja med någon gång i veckan för att sedan trappa upp - annars kommer du inte få in någon rutin.

Marita Kangestad
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.