Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

GB-ägaren Unilever svartlistas av Ukraina

Ukraina har satt upp den brittiska livsmedelsjätten Unilever, som bland annat äger den tidigare svenska glasstillverkaren GB, på sin svarta lista över företag som fortfarande är aktiva i Ryssland.
Ekonomi • Publicerad 3 juli 2023
Unilever svartlistas av Ukraina. Arkivbild.
Unilever svartlistas av Ukraina. Arkivbild.Foto: Tatan Syuflana/AP/TT

Det är den ukrainska antikorruptionsmyndigheten NACP som satt upp Unilever på sanktionslistan över utländska företag och koncerner som myndigheten anser främjar Rysslands angreppskrig på Ukraina.

Enligt NACP bidrar den som betalar skatt i Ryssland till Kremls krigskassa.

Annons

Myndigheten skriver att Unilever efter Rysslands fullskaliga invasion inleddes i februari i fjol lovade att sluta med all export och import till och från Ryssland samt att upphöra med annonsering av sina produkter i ryska medier.

Ändå fortsätter Unilever sin verksamhet och fördubblade sin vinst i Ryssland i fjol till motsvarande nära 1,3 miljarder kronor, enligt NACP.

Unilevers ryska verksamhet betalade motsvarande 543 miljoner kronor i skatt i Ryssland i fjol, fortsätter uttalande.

Sedan tidigare har bland andra kinesiska Geely Holding, Volvo Cars största ägare och livsmedelsjätten Mondelez, som bland annat äger Marabou, satts upp på listan.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons