Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Funcke: UD ska inte gå in som dömande makt

Yttrandefrihetsexperten Nils Funcke är kritisk till utrikesdepartementets (UD) uttalande om koranbränningen.
– UD ska inte gå in som en slags dömande makt, säger Nils Funcke.
Koranbränningarna • Publicerad 3 juli 2023
Yttrandefrihetsexperten Nils Funcke anser att UD gjorde fel i sitt uttalande om koranbränningen. Arkivbild.
Yttrandefrihetsexperten Nils Funcke anser att UD gjorde fel i sitt uttalande om koranbränningen. Arkivbild.Foto: Janerik Henriksson/TT

I söndags kommenterade UD koranbränningen med ett uttalande i vilket man "fördömer starkt dessa handlingar" och kallar den för ett "uttryck för rasism, främlingsfientlighet".

De här formuleringarna har fått yttrandefrihetsexperten Nils Funcke att reagera:

Annons

– Det är faktiskt regeringen, inte någon enskild partipolitiker, som går ut och fördömer en enskild persons användning av sin yttrandefrihet. Personen har dessutom haft polistillstånd. Om man i det läget lägger allt krut på att fördöma den här gärningen, då har man ju inte tagit yttrandefriheten på det allvar den förtjänar, säger Nils Funcke.

"Borde lärt sig"

Han konstaterar att regeringen "i vissa skeenden" tidigare har gått ut och förklarat Sveriges grundlagar och att det är rättsvårdande myndigheter som ytterst avgör var gränserna går. Funcke anser statsministern tillsammans med utrikesministern borde ha gjort samma sak igen.

– Jag trodde regeringen hade lärt sig av de bekymmer som uppstod i januari. Jag tycker inte vi ska inlåta oss till en diskussion med Erdogan eller någon annan om var gränserna för yttrandefriheten bör gå.

I uttalandet från UD påpekas att: "Sverige har en grundlagsskyddad rätt till mötesfrihet, yttrandefrihet och demonstrationsfrihet". Men Nils Funcke anser att formuleringen inte är tillräckligt stark.

– Detta känns ju närmast pliktskyldigt av UD. När man först i princip säger att detta är brottsligt och rasistiskt och sedan kommer en mening om yttrandefriheten och sedan är man tillbaka på samma fördömande ruta i meningen därunder. Yttrandet om yttrandefrihet känns i det närmaste påklistrat, säger Funcke.

"UD ska inte döma"

TT: Hur anser du att UD borde ha gjort?

– UD borde påpeka att koranbränningen är inget som Sverige gör, utan något som en enskild medborgare gör inom ramen för yttrandefriheten. Regeringen har ingen anledning att kommentera detta över huvud taget. Vi har en lagstiftare, vi har rättsväsendet, vi har domstolarna. Då får den processen ta sin tid, säger Funcke och fortsätter:

– Och är det sedan så att man tycker att domstolarna inte har tolkat intentionerna rätt så som man vill från regeringen, då får man tillsätta en utredning som ser över lagstiftningen. Inte gå in som en slags dömande makt som UD gör nu.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons